Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
24 Ekim 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Uluslararası İlişkiler disiplini diğer alanlarla karşılaştırıldığında daha genç bir disiplindir. İlk uluslararası ilişkiler bölümü (kürsüsü) 1919 yılında İngiltere’de Galler Üniversitesi’nde kurulmuştur. Dönemin Amerikan Başkanı W.Wilson’un adını taşıyan kürsüdür. Devlet ve devlet dışı uluslararası aktörlerin yirminci yüzyılın ikinci yarısında sayılarının hızla artması ve aralarındaki karşılıklı ilişkilerin giderek yoğunlaşması uluslar arası ilişkiler disiplinine olan gereksinimi arttırmıştır. Yani bu disiplinin bu dönemde ortaya çıkması rastlantı değil bir gereksinimdir. Uluslar arası ilişkileri açıklayabilmek çok boyutlu disiplinler arası bir yaklaşımı gerekli kılmaktadır.bu nedenle siyaset biliminin yanı sıra ekonomiden felsefeye,hukuktan sosyolojiye, sosyal psikolojiden istatistiğe kadar birçok bilim dalından yararlanılmaktadır.
İki savaş arası dönem uluslar arası ilişkiler disiplini için oldukça verimli ve bereketli yıllar olarak tanımlanır. Özellikle uluslar arası kurumlar çerçevesinde barış içinde bir dünyanın nasıl kurulabileceği tartışmaların ana ekseni olmuştur. II. Dünya savaşı, uluslararası ilişkiler disiplini için hem hayal kırıklığı yaşatan hem de yeni ufuklar açan bir dönemdir. İki savaş arası dönemin hakim yaklaşımı olan barış içinde bir dünya tasavvuru yıkılmış ve olaylar artık “güç” ve “çıkar” çerçevesinde incelenmeye başlanmıştır. Ülkemizde de uluslar arası ilişkiler disiplinine ilgi duyan grupların ortaya çıkması 2. Dünya savaşı sonrasındadır.
Günümüzün hızla globalleşen dünyasını kavrayabilmek, aktörler arasında karşılıklı bağımlılık gösteren ilişkiler ağını çözümleyebilmek disiplinin temel ilgi alanını oluşturmaktadır. Soğuk Savaş sonrası dönemde bir yandan devletlerin parçalanması, mikro milliyetçi hareketlerin yükselmesi, kökten dinci akımların güçlenmesi, bir yandan da Avrupa Birliği gibi entegrasyon süreçlerinin hızlanması araştırma alanlarını çeşitlendirmiştir. Günümüzde genel olarak ya da teker teker devlet davranışlarının açıklanmasının yanısıra etnik ve dinsel gruplar, sivil toplum örgütleri ve uluslararası örgütler önemli uluslararası aktörler olarak incelenmektedir. Uluslar arası ilişkiler disiplini 2. Dünya savaşında ve sonrasında meydana gelen devletler ve uluslar arası aktörleri arasındaki ilişkileri incelemek ve açıklamak için ortaya çıkan bir disiplindir. Günümüzün hızla globalleşen dünyasını kavrayabilmek, aktörler arasında karşılıklı bağımlılık gösteren ilişkiler ağını çözümleyebilmek disiplinin temel ilgi alanını oluşturmaktadır. Bu bağlamda uluslararası aktörlerin en önemlisi olan devlet davranışının açıklanması önceliğini korumaktadır. Devleti oluşturan kurumların özellikle dış politika, güvenlik ve savunma konularında karar alma süreçleri tüm boyutları ile incelenmektedir.
Bilim alanının temel konularından olan uyuşmazlıkları ve çatışmaları önleme; barışı, güvenliği ve işbirliğini uluslararası ilişkilerde kalıcı kılma çabaları günümüzde de önemini korumaktadır. Son yıllarda insan hakları, çevre sorunları, kalkınma gibi sorunlar da geleneksel savaş/barış sorunsalı kadar disiplinin ilgi alanına girmiştir. Afrika'da açlıktan Bosna'da "etnik temizliğe", global finans hareketlerinden uluslaraşırı terör hareketlerine kadar pek çok konu uluslararası ilişkiler alanının içeriğini oluşturmaktadır.