Arama

Veri Tabanı Nedir? - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Kasım 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Veri Tabanı nedir?
Veri kayıtları tutmanın, şayet bu veriler ilerde belirli bir amaç için kullanılmayacaksa, herhangi bir anlamı olmaz. Mesela, Türkiye’deki herkesin kimlik bilgilerini bir şekilde kayıtlı belgeler halinde tutmak için, çok yüksek miktarlarda maddi harcama yapmanın nedeni, bu tip kayıtlara pekçok nedenden dolayı ihtiyaç olmasıdır. Genel olarak veri tabanının nedir sorusuna ise şöyle bir cevap verebiliriz.
Veri tabanı, herhangi bir amaç için kullanılmak üzere, benzeri verilerin gruplar halinde organize edildiği bir kolleksiyondur.”
Bu verilerin kağıt üzerinde mi veya digital ortamda mı toplandığı aslında pek önemli değildir. Önemli olan, bu verilerin belirli bir yapıya uygun olarak kayıt edilmeleridir. Halbuki günümüzde, bu tip yapılandırılmış verilerin, digital ortamda veri araması yaparken daha erken sonuç vereceği için, veri tabanlarını bilgisayar üzerinde oluşturmak daha cazip geliyor.
Günümüzde kullanılan veri taban modelleri ikiye ayrılmaktadır:
  • İşlemsel Veri Tabanları
  • Analitik Veri Tabanları
İşlemsel veri tabanı modelleri günümüzdeki birçok büyük kuruluşun ilk seçimidir. Bu tür veri tabanları, Online Transaction Processing (OLTP) senaryolarında ideal bir veri tabanı modelidir. OLTP veri tabanları, sürekli yeni veriler eklenen, verilerin modifiyesi ve müdafası yapılan durumlar için oluşturulurlar. Bu tür veri tabanlarında bulunan veriler dinamik bir yapıya sahiptirler (sürekli değişmektedirler). Stok takibi, alışveriş ve hastanelerde kullanılan veri tabanları bu formattadırlar.
Analiti veri tabanı modelleri ise, Online Analytical Processing (OLAP) için kullanılmaktadır. Bu tür veri tabanları, uzun bir zaman kemerindeki yüksek miktarda veri zamana bağlı verileri depolamak için kullanılır. Kullanılan veri türleri statiktir (az veya hiçbir değişikliğe uğramaz)
Son düzenleyen Safi; 24 Kasım 2018 03:24
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!