Arama


volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
17 Kasım 2009       Mesaj #2
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Alerjiler hakkında doğrular, yanlışlar

Yıllardır balık yemeye hasret misiniz, ya da yumurtanın tadından bile haberiniz yok mu? Eğer siz de yiyecek alerjisi mağdurlarındansanız, şunu bilmelisiniz ki, yalnız değilsiniz.

Her yıl artan yiyecek alerjisi sorunu, tüm dünyada yakından takip edilen bir hastalık haline geldi. Yapılan bir araştırma son yıllarda özellikle çocuklardaki yiyecek alerjisi görülme sıklığının arttığını ortaya koydu. Amerika'daki 18 yaş altındaki 3 milyon çocuk üzerinde yapılan bu araştırmaya göre, son üç yılda yüzde 18 arttığı saptanan hastalık aileleri de korkutuyor. Alerjinin artış sebebinin başında ise modern yaşam geliyor. Kapalı ortamlarda yaşamaya alışan kişilerin bağışıklık sistemleri güçsüzleşmeye başlıyor, bu da hastalıkla mücadeleyi zorlaştırıyor. Diğer bir sebep de, çocuklarda asit giderici ilaçların kullanımı artarken, bu ilaçlarla birlikte alınan multi vitamin desteğinin alerjilerdeki artışa neden olması.

Bu belirtilere dikkat!

1) Yiyecek alerjisi, diğer adıyla besin alerjisi, bazı besinlerde bulunan proteinlerin vücudun bağışıklık sistemini uyarmasıyla ortaya çıkar. Uyarılan bağışıklık sistemi, besine karşı bağışıklık yanıtı oluşturur ve yiyecek alerjileri meydana gelir. Kalıtsal olan bu alerji, yetişkinlerde yüzde 2, çocuklarda yüzde 5 oranında görülür.

2) Alerjisi olan kişi, alerjik reaksiyon oluşturan bir şey yediğinde, vücudu antikor yaparak kendini korur. Antikorlar, histamin gibi kimyasalların salınmasına sebep olur ve bu kimyasallar kırmızı lekeler, kaşıntı, kalp atışlarının hızlanması gibi rahatsızlık verici belirtilere neden olur.

3) Şişme, aksırma, karın krampları veya mide bulantısı olabilir.

4) Bazen boğazda kaşınma ve şişme de meydana gelebilir. Kulaklarda çınlama, baş dönmesi ve dengesizlik, hapşırma, burun tıkanıklığı, akıntısı ve kaşıntısı, kuru öksürük, astım, nefes darlığı görülebilir.

5) Bazı yiyecekleri yedikten sonra meydana gelen sindirim güçlüğü, hazımsızlık gibi sorunlar yiyecek alerjisi ile karıştırılmamalıdır.

6) En sık alerjiye neden olan yiyecekler, inek sütü, yumurta, fıstık, buğday, soya, balık, deniz kabuklarındaki proteinlerdir.

7) Bebeklerde inek sütüne olan alerji, bebeğe inek sütü veya inek sütü bazlı bebek mamalarının verilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumda bebekte bulantı, kusma, ishal ve iştahsızlık oluşur.