Arama

İş - Güç - Enerji - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Birim zamanda yapılan iş miktarı Enerji, iş yapabilme kabiliyeti, kapasitesi; güç ise, belli bir işi yapmanın hızıdır. Birimi Erg/s veya Newton.metre/saniye=Joule/s (J/s)dir. Yaygın olan güç birimleri ise, Watt W ve Beygir Gücü (Buhar Beygiri, BG, BB, PS, CV)dür. Güç ile ilgili bağıntılar:
Ad:  1.JPG
Gösterim: 34706
Boyut:  16.2 KB

Elektrikte güç, akım ve gerilim (voltaj) çarpımından ibarettir. Bir doğru akım devresinden geçen akım amper, gerilim de volt cinsinden ölçüldüğünde, bunların çarpımıyla elde edilen güç, watt olarak elde edilir. 1000 watta eşit olan kilowatt ise daha sık kullanılan bir birimdir. Bir doğru akım devresinde güç P şu biçimde bulunabilir:
Ad:  2.JPG
Gösterim: 34655
Boyut:  10.8 KB
Alternatif akım devrelerinde güç hesabı ise farklıdır. Akım ve gerilim değerleri her an değişeceğinden, güç değeri de değişecektir. Bu yüzden alternatif akım devrelerinde “ortalama güç”ten bahsedilir. Bir alternatif akım devresinde akımın etkin değeri (Ie), potansiyel farkının etkin değeri Ve, akım ile gerilim arasındaki faz farkı φ ise güç:
Ad:  3.JPG
Gösterim: 34318
Boyut:  9.5 KB
şeklinde ifade edilir. Burada φ voltaj ile akım arasindaki faz açısıdır.
Evlerde kullandığımız elektrik sayaçları şehir şebekesinden çektiğimiz güçle orantılı olarak dönen bir disk esâsına göre çalışır. Böylece sonuç kilowatt-saat (kWh) olarak numaratörde görünür. Enerji değerleri; kilovolt-amper-saat (KVAh) olarak da verilebilir. Bu kWh’e eşit değildir.
Son düzenleyen Safi; 14 Ağustos 2016 20:44