Arama


Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
2 Aralık 2009       Mesaj #10
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Zekat Nedir? Zekatın Anlamı

Kelime anlami olarak zekat; temizlik, artmak, bereketli olmak, iyi ve düzgün olmak manasina gelir.

Dini anlamı ile zekat; nisap miktari zenginlige sahip olan Müslüman’in Allah‘in hakki olanlara verilmesini emrettigi belli miktarda mali vermesidir.
Zekatın Hükmü

Zekat, hicretin ikinci yilinda, Ramazan orucundan sonra farz kilindi, Islam’in bes sartindan birisidir.Zekat Vermek Kur’ân-ı kerîmin 32 yerinde, namazla birlikte emredilmektedir.
İman edip iyi işler yapan, namaz kılan ve zekât verenler var ya, onların mükâfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzüntü de çekmezler.” (Bakara Suresi, 277. ayet)
Mükellef olan, yani akıl baliğ olan, hür olan Müslüman erkek ve kadının şartları bulununca, zekât vermeleri lâzımdır. Zekât, fakirlerin zenginlerde olan hakkıdır. Zekât vermeyenler, bu hakkı ödemedikleri için, yani ibâdet yapmadıkları için günahkâr olurlar.
Zekat Kimlere Farzdir? Kimler Zekat Vermeli?

Zekat, Müslüman, erginlik çağına gelmiş, akıllı, hür ve dinen zengin sayılan kimselere farzdır. Dinen zengin sayılanlar, borcundan ve asli ihtiyaçları‘ndan başka “nisap miktarı” malı olan kimselerdir.
Asli İhtiyaç: Oturulan ev, giyim eşyası, binek arabası, ticaret için olmayan kitaplar, sanatın icrası için gerekli aletler
ve ailenin bir yıllık nafakasıdır.
Nisap Miktarı: Dinimizin koyduğu bir zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçüye göre: Asli ihtiyacından başka 81 gram altını yada 561 gram gümüşü veya bu miktarlar karşılığı parası veya ticaret malı bulunan, kırk koyun veya keçiye, otuz sığıra veya beş deveye sahip olan müslümanlar “NISAP MIKTARI” mala sahip olmuş sayılırlar.
Asli ihtiyaçtan başka bu miktarlarda mala sahip olduktan sona tam bir yıl geçince zekat farz olur.
Zekat Kimlere Verilir? Zekat Verilecek Kimseler

1-) Fakirler: Dini ölçülere göre zengin sayılmayan, nisab miktarı malı olmayan kimselerdir.
2-) Yoksullar: Hiçbir şeyi olmayanlar.
3-) Borçlular: Borcundan fazla nisab miktarı mala sahip olmayanlar.
4-) Yolcu: Memleketinde malı olduğu halde yolda parasız kalan, elinde bir şey bulunmayan kimselerdir. (Bunlara memleketlerine varacak kadar zekât verilebilir.)
5-) Allah Yolundakiler: Bunlar cihad veya hac için yola çıkıp parasız kalanlar ile işini gücünü bırakıp kendisini ilme vermiş olan kimselerdir.
Zekatin öncelikle fakir olan yakin akrabaya, komşulara, hemşehrilere verilmesi daha faziletlidir.
Zekat Kimlere Verilmez?

1-) Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,
2-) Oğluna, oğlunun çocuklarına,kızına, kızının çocuklarına ve bunlardan doğan çocuklara,
3-) Zenginlere,
4-) Müslüman olmayanlara,
5-) Karı-koca birbirlerine.
Zekat Vermemenin Mesuliyeti

Gerek ayetlerde gerekse de hadislerde farz olan zekatı vermeyenler şiddetle uyarılmışlardır.
Kur’an-ı Kerim’de Ali Imran Suresi 180.Ayetinde Allah’ın, kereminden kendilerine verdiklerini (infakta) cimrilik gösterenler, sanmasınlar ki o, kendileri için hayırlıdır; tersine bu onlar için pek fenadır. Cimrilik ettikleri şey de kıyamet gününde boyunlarina dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır.” denilmistir.

Alıntı
Son düzenleyen nötrino; 28 Kasım 2015 19:59 Sebep: Kırık bağlantı!