Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Aralık 2009       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ÇANAKKALE SAVŞLARI
çanakkale savaşının türk milli mücadeleye etkileri nelerdir?

Çanakkale Savaşları birinci dünya savaşının en zorlu ve kanlı mücadelelerinden birisi olarak tarihe geçmiştir. Çanakkale Savaşı, düşman işgaline uğrayan vatanın kurtuluşunda bir dönüm noktası olup, Türk Ulusunun varoluş mücadelesinin, Milli Mücadelenin temelini oluşturur. Çanakkale Savaşları öyle bir mücadeledir ki, düşman kuvvetlerinin sayıca ve donanımca üstün olduğu koşullarda ; top ve mermilere karşı süngülerin çekildiği, dünya tarihinde eşi ve benzeri olmayan bir zaferdir. Çanakkale Savaşları, Türklerin Dünya'ya 'Çanakkale Geçilmez' dedirttiği bir zaferdir.Kuva-i Milliye Çanakkale’den yükselen bir ruhtur.


Savaşın Milli Mücadeleye Etkileri

-Boğazlardan yardım alamayan Rusya iç çelişkileriyle boğulmuş, savaştan çekilerek Kurtuluş Savaşı’nı kolaylaştırmıştır.

-Çanakkale’de bozguna uğrayan İngilizler, Kurtuluş Savaşı’na doğrudan müdahale edememişlerdir.

-Çanakkale Zaferi, yalnız Rusya ile İngiltere, Fransa’nın değil, bunların aynı zamanda diğer Batılı devletlerle olan karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerini de olumsuz yönde etkilemiş, ne İngiltere, Fransa müttefiki Rusya’ya ihtiyacı olan silah ve cephaneyi ulaştırabilmiş, ne de Rusya Batılıların ihtiyacı olan buğdayı Akdeniz’e aktarabilmiştir.

-Çanakkale Zaferi Lozan’da da pazarlık gücümüzü arttırmıştır.

-Çanakkale’de Türk Zaferi, iki yıl uzayan savaş boyunca Doğulu ve Batılı müttefik devletlerin (Rusya-İngiltere-Fransa) ekonomilerinde sıkıntılar oluşturmuştur. Bu durum, özellikle Rusya’yı bunalıma sürüklemiş ve sonunda rejim değişikliğine (komünizme) kadar gidebilmiş ve böylece de Rusya’nın savaş dışı kalmasına yol açmıştır.


-Mustafa Kemal Çanakkale Zaferinden aldığı güç ve ünle, Milli Mücadele’nin başına geçebilmişti.

-Çanakkale Zaferi, ne Alman Genelkurmayı’nın ne de İttihatçı subayların olmayıp, Mustafa Kemal’in askeri dehası ve Türk askerinin vatan sevgisinin eseridir.

-Çanakkale’de parlayan vatan sevgisi, bizi, Milli Mücadelemizde vatanımızla kucaklaştırmıştır.