Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Aralık 2009       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
asd14 adlı kullanıcıdan alıntı

lütfen yardım edin aradım fakat pek net bulamadım adam bna mutasyon nedir cıkarıo sadece Msn Confused
LÜTFEN YARDIM
SimdideN TsKrLer

Mutasyonlara çok nadiren rastlanılmasına karşın meydana geldigi canlı üzerinde agır tahribatlara neden olmaktadır. Mutasyonlar "nokta" mutasyonu ve "kromozom" mutasyonu olmak üzere iki ana sınıfa ayrılır.Bu iki ana mutasyon haricinde de mutasyonlar meydana gelmektedir "Nokta" mutasyonları, DNA nın yanlızca çok sınırlı bir bölümünde meydana gelen mutasyonlardır.Bir veya birkaç baz sırasının kopması veya yerlerinin degismesi nokta mutasyonlarına örnek verilebilir."

Kromozom mutasyonlarında ise, kromozomun bir parçasında kopma veya crossing-over sırasında yanlış bir kromozomla parça degiş tokuşu meydana gelmektedir.Dolayısıyla kromozom mutasyonları, nokta mutasyonlarından daha agır hasarlara neden olur.

Mutasyonların günümüzdeki en iyi örneklerine Down sendromu, Palindromi(altı parmaklılık), Albinizm (Beyaz saç ve beyaz tenlilik) ve Kan kanseri verilebilir. Bunların herbiri birbirinden korkunç hastalıklar olup ,çogu mutasyonlar canlının ölümüne bile neden olabilmektedir. Dogada hiçbir yararlı mutasyon yoktur.Meydana gelen mutasyonlar çeşitlerine göre ya canlıda ağır bir hasara neden olur, yada canlı üzerinde etkisiz kalır.