Arama


ibrahim06 - avatarı
ibrahim06
Ziyaretçi
21 Aralık 2009       Mesaj #12
ibrahim06 - avatarı
Ziyaretçi
TürkiyemATATÜRK’ÜN SANATA VE SANATÇIYA VERDİĞİ ÖNEMTürkiyem

Atatürkgonulcafecom sanatı sevengonulcafecom sanatçılara değer veren ve onları destekleyen bir devlet adamıdır. Çocukluğundan itibaren sanata ilgi duymuş ve sanatın bazı dallarıyla çok yakından ilgilenmiştir. Gençliğinde şiir ve edebiyata yakınlık duymuşgonulcafecom Namık Kemal'in şiirlerini okumuş ve ondan etkilenmiştir.
Atatürk'ün kaleme aldığı ve 1927 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde okuduğu "Nutuk" adlı eserigonulcafecom Atatürk'ün en büyük edebî eseridir. Yazmış olduğu "Oğuz Oğulları" adlı şiir de Atatürk'ün şiir konusundaki yeteneğini sergileyen ve her Türk'ün okuması gereken bir eserdir.
Atatürkgonulcafecom şiir ve edebiyat dışında müziğe de büyük bir ilgi duymuştur. Şarkı ve türküleri dinlemekten büyük bir zevk alan Atatürkgonulcafecom zaman zaman okunan şarkılara eşlik etmişgonulcafecom oynanan halk oyunlarına katılmıştır. Bazı Rumeli türkülerigonulcafecom onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır.
Atatürkgonulcafecom askerî ataşe olarak Sofya'da görevli bulunduğu dönemde çok sesli müziğe ilgi duymaya başlamıştır. Klâsik müzik konserlerine ve operalara giderek bu müzik türlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Cumhuriyetin ilânından sonragonulcafecom ülkemizde bu müzik türlerinin sevilmesini ve müzik kültürümüzde yer almasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. Ülkemizde müzik sanatının gelişmesi için bütün olanaktan kullanmıştır.
Atatürk'ün zamanında yapılmış bazı binaların güzelliğigonulcafecom ülkemizdeki çağdaşlaşma hareketini ifade edebilecek nitelik taşımaktadır. Ayrıca mimarî eserlerin korunmasına verdiği önem de Atatürk'ün mimarîye olan ilgisinin önemli kanıtlarındandır.
Atatürk'üngonulcafecom tiyatrogonulcafecom balegonulcafecom edebiyatgonulcafecom heykeltıraşlıkgonulcafecom mimarîgonulcafecom resimgonulcafecom müzik gibi sanat dallarıyla ve sanatçılarla ilgilenmesigonulcafecom onları desteklemesi Atatürk'ün sanatla çok yakın bir ilişki içinde olduğunun göstergesidir.
Atatürkgonulcafecomsanatla ilgili düşüncelerinigonulcafecomTürkiye Büyük Millet Meclisindeki konuşmalarındagonulcafecom Çankaya Köşkünde sanatçılarla yaptığı sohbet ve tartışmalarda belirtmiştir. Atatürk'ün bu konuşma ve tartışmalarda dile getirdiği sanatla ilgili düşüncelerigonulcafecom Türk halkına ileti niteliği de taşımaktadır.
Atatürkgonulcafecom sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır: "Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiirgonulcafecom ezgi ile olursa müzikgonulcafecom resim ile olursa ressamlıkgonulcafecom oyma ile olursa heykeltıraşlıkgonulcafecom bina ile olursa mimarlık olur."
Sanatıngonulcafecom bir toplumun ilerlemesindeki öneminin ve vazgeçilmezliğinin bilincinde olan Atatürkgonulcafecom bu düşüncesini şu sözlerle ifade ediliştir: "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektirgonulcafecom" "Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdurgonulcafecom" "Dünyada medenîgonulcafecom ileri ve gelişmiş olmak isteyen herhangi bir milletgonulcafecom mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir." Atatürk'ün bu sözlerigonulcafecom sanalla ilgili temel düşüncelerini ifade etmesi bakımından önemlidir.
Atatürk'ün sanatçılarla ilgili düşüncelerini ifade ettiği sözleri ise şunlardır: "Sanatçıgonulcafecom toplumda uzun çalışma ve uğraşlardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır." "Hepiniz milletvekili olabilirsinizgonulcafecom bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsinizgonulcafecom fakat sanatkâr olamazsınız."
"Adımız Andımızdır" adlı şarkıyı öğrenelim. Şarkıyıgonulcafecom sınıfımızda seslendirelim.
Büyük bir sanatsever olan Atatürk'ün gönlündegonulcafecom müziğin ayrı bir yeri vardı. Bu nedenle millî kültürümüzde önemli bir yer tutan güzel sanatlar içinde müziğe ayrı bir önem vermiştir. Müziğin önemiyle ilgili düşüncelerinigonulcafecom şu sözleriyle ifade etmiştir: "Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklargonulcafecom insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut değildir: Müzik hayatın neşesigonulcafecom ruhugonulcafecom sevinci ve her şeyidir."
Yapılacak inkılâpların başarıya ulaşmasınagonulcafecom müzik alanındaki gelişmeleri ölçü gösteren Atatürkgonulcafecom bu konudaki düşüncelerini şu sözleriyle ifade etmiştir: "Osmanlı müziğigonulcafecom Türkiye Cumhuriyeti'ndeki büyük devrimleri söyleyecek güçte değildir. Bize yeni müzik gereklidir. Bu müzikgonulcafecom özünü halk müziğinden alan çok sesli bir müzik olacaktır." "Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçügonulcafecom musikide değişikliği alabilmesigonulcafecom kavrayabilmesidir."
Atatürk'ü konu alan aşağıdaki marşı öğrenelim. Marşıgonulcafecom sesimizle ve çalgımızla seslendirelim.
Atatürkgonulcafecom müziğin önemle ve önceliklegonulcafecom modern müzik (çok seslilik) kuralları içinde ele alınmasını istemiştir. Bu konuyla ilgili düşüncelerini şu sözleriyle ifade etmiştir: "Arkadaşlargonulcafecom güzel sanatların hepsindegonulcafecom ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak bunda en çabukgonulcafecom en önde götürülmesi gerekli olan Türk musikisidir."
Atatürkgonulcafecom Türk müziğinin evrensel müzikteki yerini bir an önce alması amacıyla yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. Müzik eğitimi görmeleri için çok sayıda öğrenciyi Avrupa'ya göndermiştir. Ankara'da Musiki Muallim Mektebi ile İstanbul'da Sanayi-i Nefise mekteplerinin açılmasını sağlamıştır. Bu konudaki düşüncelerini de şu sözleriyle ifade etmiştir: "Ulusal ince duygularıgonulcafecom düşünceleri anlatan yüksek deyişlerigonulcafecom söyleyişleri toplamakgonulcafecom onları bir gün önce genel son musiki kurallarına göre işlemek gerektir. Ancak bu sayede Türk ulusal musikisi yükselebilirgonulcafecom evrensel musikide yerini alabilir."Türkiyem