Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Aralık 2009       Mesaj #6
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Sorunuzun tam yanıtı tüm hayvan türlerini ve iklimlerle bağını ayrı ayrı inceleyerek verilebilir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız:
Hayvanlar (Animalia)
İklim Nedir?

İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan birinin veya ikisinin farklı olması sonucu, değişik iklim tipleri belirir. Aynı veya benzer iklim özelliklerinin yayıldığı alanlar sınırlandırılırsa ortaya iklim bölgeleri çıkar. Bir iklim bölgesi içinde etkili olan iklim, belirli bir iklim tipini temsil eder. Yerel özelliklerden dolayı dünya üzerinde çok çeşitli iklim tipleri vardır. Ancak bunların bir kısmı küçük alanlarda etkili olduğu için dikkate alınmaz. Benzer özellik gösterenler ise guruplandırılarak isimlendirilir. "Soğuk iklimler", "Sıcak iklimler", "Nemli iklimler", "Kurak iklimler" gibi. Bazı iklim sınıflandırmaları ise bitki örtüsüne göre (Bozkır iklimi, savan iklimi gibi ) ve hatta orada yaşayan hayvanlara göre yapılmıştır.
Kurak bölgelerde fazla hayvan çeşidi yoktur.
Çöl ortamına en iyi uyum gösteren hayvan susuzluğa dayanıklılığıyla bilinen devedir.
Soğuk iklimlerde yağ dokusu uygun olan hayvanlar yaşayabilir. Kutup ayısı gibi.
Ekvatoral iklimlerde ve sıcak iklimlerde ise; fil, aslan, kaplan gibi vahşi ve sıcağa dayanıklı hayvanlar yaşar. Örneğin Afrika aslanı, fundalarda, gövde yaparak onları sıcaktan koruyan ağaçların olduğu yerlerde, sazlıklarda yaşarlar. Açık toprakları severler. Kedigiller familyasının tek sosyal türüdürler. Sayısı 20 kadar olan sürüler halinde yaşarlar. Çok büyük sürüler 30 üyeyi barındırabilir. Grubu bir erkek aslan ya da birden fazla erkeğin oluşturduğu bir koalisyon yönetir. Genelde geceleri aktiftirler. Gündüzleri ise tembel bir kediden farkları yoktur. Gölgelik yerlere uzanır ve serinlemeye çalışırlar. Afrika aslanları günde 20 saat uyur.
Ayılar ise, genellikle kuytu orman köşelerindeki ağaç oyuklarında ya da büyük kayaların arasında oluşan çukurlarda, mağaralarda, inlerde, yaşarlar. Kış gelmeden önce bol bol beslenerek semiren ayılar kışın büyük bir bölümünü inlerinde, düzensiz biçimde uyuyarak geçirirler. Ama bu uzun uyuklama gerçek bir kış uykusu sayılmaz.
Son düzenleyen Safi; 21 Aralık 2015 23:16