Arama

Kerim Erim - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Aralık 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Kerim Erim

Ad:  kerimerim.jpg
Gösterim: 4002
Boyut:  7.6 KB

(d. 1 Şubat 1894, İstanbul - ö. 29 Aralık 1952, İstanbul),
Türk matematik ve mekanik bilgini.

Çağdaş matematik anlayışının Türkiye’de yerleşmesine ve yüksek matematik öğretiminin yaygınlaşmasına öncülük etmiştir.
1914’te Yüksek Mühendis Mektebi’ni (bugün İstanbul Teknik Üniversitesi) bitirdi. Almanya’da Berlin ve Erlangen üniversitelerinde matematik öğrenimi gördü, 1919’da doktora çalışmasını tamamladı. İstanbul’a dönünce Yüksek Mühendis Mektebi’nde öğretmen olarak çalışmaya başladı. 1933 Üniversite Reformu için oluşturulan kurulun üyeleri arasında yer aldı. Aynı yıl yeniden düzenlenen İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nin (İÜFF) dekanı oldu.

Yüksek Mühendis Mektebi 1944’te İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) dönüştürülünce profesörlüğe yükseldi. 1946’da uygulamaya giren üniversiteler yasası iki ayrı öğretim kurumunda görev almayı yasaklayınca, Erim İTÜ’deki görevinden ayrıldı. 1948’de ikinci kez İÜFF dekanlığına getirildi. Bu fakülteye bağlı Matematik Enstitüsü’nün başkanlığını da yürüttü. Ölümünden sonra anısına, temel bilimler dalında 1977 TÜBİTAK Hizmet Ödülü verildi.

Kerim Erim, Türkiye’ye çağdaş matematik anlayışını getirme yolunda ilk ciddi adımları atan Türk matematikçi sayılır. Nazari Hesap (1931), Mekanik (1934), Analiz Dersleri, Diferansiyel ve Integral Hesap (1945) gibi yapıtlarıyla matematikte bir Türk okulu kurmaya çalışmış, yetenekli öğrencilere yurt dışında öğrenim olanakları yaratarak genç bir matematikçi kuşağının yetişmesinde büyük rol oynamıştır.

Türkiye’de mekanik biliminin matematiksel temellere dayandırılması konusunda da öncülük eden Erim, 1952’de Uluslararası VIII. Kuramsal ve Uygulamalı Mekanik Kongresi’nin İstanbul’da toplanmasını sağlamıştır.
kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Nisan 2018 02:21
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!