Arama


_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
30 Aralık 2009       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

Türkiye’de Büyükbaş Hayvancılığın Durumu


Büyükbaş hayvancılık, sığırcılık (inek, öküz, dana, manda), at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalıdır. Türkiye’nin doğal koşulları, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için elverişli olmadığından, bu hayvancılık dalı yalnızca belirli bölgelerle sınırlı kalmıştır.

Türkiye’de en çok yetiştirilen büyükbaş hayvan sığırdır. Türkiye’de en fazla Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesim ile Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum-Kars Bölümünde gelişmiştir. Bu bölgelerde yazlar serin ve yağışlı geçtiğinden gür otlaklar gelişir. Bunun sonucunda da sığır yetiştiriciliği kolaylaşır.

Manda ise suyu seven bir hayvan olduğundan, akarsu veya bataklık kenarlarında beslenir. Sütü yağlı olduğundan, en çok kaymak yapımında kullanılır. Daha çok Karadeniz Bölgesi’nde bulunan mandaların sayısı, gün geçtikçe azalmaktadır.
Manda: Akarsu ya da bataklık kenarlarında beslenir. Suyu çok seven bir hayvandır. Sütü yağlı olduğundan kaymak yapımında kullanılır.
Türkiye’de daha çok Karadeniz Bölgesi’nde beslenir. Sayıları gittikçe azalmaktadır. 1994 de 305 bine düşmüştür.

BAKINIZ
Büyükbaş Hayvancılık
Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Doğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
İç Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Marmara Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Ege Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Son düzenleyen Safi; 17 Mart 2017 01:29