Arama


Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
31 Aralık 2009       Mesaj #3
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
BİTKİ SEÇİMİNE DİKKAT:
Şayet ufak bir evde oturuyorsanız çok yer kaplayan büyük bitkileri seçmeniz doğru olmayacaktır. Aslında kişisel zevkiniz çiçek seçimine en büyük ışığı tutacaktır. Bazı bitkiler çok miktarda çiçek açtıkları halde, bazıları daima yeşil kalır ve çiçek açmazlar. Çiçeklerin bazıları dik, bazıları sarkık, bazıları ise sürünen cinslerdir. Bazı bitkiler geniş ve çok yapraklı olabildikleri gibi bazıları küçük ve nazik yapraklı olabilirler.

Eğer bitkilere büyük dikkat ve ihtimam gösteriyorsanız ve bir süre unutulmaktan etkilenmeyecek bir bitki arıyorsanız dayanıklı çeşitleri tercih etmelisiniz. Bu dayanıklı bitkiler bürolar ve düzenli çalışmayan diğer yerler için oldukça uygundur. Bütün bu kriterler hangi çeşit bitki satın alınacağına karar vermekte bize yardım ederler. Diğer önemli bir faktör de bitkilerin doğru yerlere yerleştirilmesidir. Eğer yanlış bir yer seçilirse hem kişi hem de bitki bu durumdan memnun olmayacaktır. Örneğin değerli bir mobilyanın üzerinde düzenli püskürtme gerektiren bir bitki istenmez. Sabit noktalar seçilmeli

Ev bitkilerinin masalar ve kitaplıklar üzerine yerleştirme isteği fazladır. Bu yerleştirme cazip görünse de eğer mobilyalar ağaçtan veya ağaç kaplama ise bazı sakıncaları vardır. Püskürtme veya sulama mobilya üzerinde lekeler bırakabilir. Bitkilerin ışığa ihtiyaçları olduğu için bitkilerin üzerine konulduğu mobilyaları da ona göre yerleştirmek gerekir. Ancak bitkiler sağa sola pek çok hareket ettirilip, dolaştırılmaktan hoşlanmadıkları için pencere kenarı veya raf gibi devamlı sabit noktalar seçilmelidir. İlerisi düşünülmelidir

Bitkiler bazı hallerde çok büyür. Yer seçiminde o yerin bitkinize aylarca ve yıllarca duracağı yer olacağına emin olunmalıdır. Devamlı yeri değiştirilen bitkiler zamanla bozulmaya yüz tutarlar.

Önceleri yaprak renklerinde açılmalar, daha sonra yaprak dökülmeleri gibi problemlerle karşı karşıya kalınır. Bazı türler vardır ki yer değiştirmeye karşı oldukça hassastırlar.

Sağlam destek ve kafes


Sarmaşık ve tırmanıcı tür bitkilerden hoşlanıyorsanız bu konuda iki önemli nokta vardır ki bitkilerinizin uzun ömürlü olabilmeleri açısından büyük önem taşır. Bu tür bitkiler sağlam destek ve kafeslere ihtiyaç duyarlar. Bitki zayıf desteklere tırmanırken ağırlığı ile desteği aşağıya doğru kaydıracağından sağlıklı gelişimini sürdüremeyecektir.

Yatırımdır bitkiler


Salon bitkileri bir yatırım sayılabilir ve onlara mümkün olan en iyi bakımın yapıldığından emin olmalısınız. Salon bitkileri son yıllarda yaygın hale gelmiştir. Fakat diğer ülkelerdeki özellikle Amerika ve Hollanda kadar yaygın değildir. Bu ülkelerde evler geniş bir bitki koleksiyonuna sahiptir.

Yapay ışıklandırma


Kışın Afrika menekşelerine yapay ışık vermenin en basit yolu üzerine 60 watlık bir ampul koymaktır. Bu yöntem çiçeklenmeyi hızlandırır. Diğer çiçekli bitkilerde, aynı şekilde ışığa cevap verir. Örneğin Begonia`lar.

Florosan uygundur
Yapraklı bir bitkiyi karanlık bir yerde yaşatabilmek için daha çok ışığa ihtiyaç vardır. Gün ışığı tipinde bir florasan çok uygundur. Aynı zamanda yüksek tazyikli cıva lambası veya özel yapılmış ampul tipleri bu işlere çok uygundur.

Normal ampul olmaz
Normal ampuller, uygun renk karışımını ihtiva etmezler. Işıklandırma süresi ayarlanıp 18 saati geçirmemeye dikkat etmelidir.

Lambanın bitkiye mesafesi
Lamba bitkilerden 60-80 cm yukarıda olmalıdır.

Bitkilerde savunma mekanizması


Herkes bitkilerin tehlikeden kaçamadıklarını, dolayısıyla düşmanlarına hemen teslim olduklarını zanneder. Ancak yapılan araştırmalar durumun hiç de zannedildiği gibi olmadığını ortaya çıkarmıştır. Tam tersine bitkiler de şaşırtıcı taktiklerle düşmanlarının üstesinden gelmektedirler.
1- Bitki, tırtılın kimyasal salgısını nasıl algılamaktadır?
2- Bitki, alarm sinyali verdiğinde tırtıllardan kurtulacağını nereden bilmektedir?
3- Verilen sinyalin böceklerde davet etkisi yapacağını nereden bilmektedir?
4-Bitkinin, daveti doğru böceklere (saldırgan tırtıllarla beslenen) yapmasını sağlayan nedir?
5- Verilen sinyal sesli değil kimyasal bir salgı şeklindedir.
Böceklerin kullandığı kimyasallar da son derece karmaşık bir molekül yapısına sahiptir. Kimyasaldaki en ufak bir eksiklik ya da yanlışlık, sinyalin niteliğini kaybettirebilir. Bu durumda bitki bu sinyali veren kimyasalı kendi kendine nasıl üretebilmektedir

Şüphesiz beyni bile olmayan bir bitkinin tehlikeler karşısında çözüm üretmesi, bir kimyager gibi kimyasal maddeleri tahlil etmesi, hatta bunu üretmesi, planlı bir strateji yürütmesi mümkün değildir. Kuşkusuz ki, dolaylı olarak bir düşmanı alt etmek üstün bir aklın ürünüdür. Bu aklın sahibi, bitkiyi kusursuz özelliklerle yaratan ve kendisini korumak için neler yapması gerektiğini ona ilham eden yüce Allah`tır.

Tarım ilacına son!


İşte günümüzde yaygınlaşan bu gibi biyomimetik çalışmalarıyla, Allah`ın canlılar üzerinde bize gösterdiği akıl hayranlıkla taklit edilmeye çalışılmaktadır.
Nairobi`de bulunan Uluslar arası böcek fizyolojisi ve Ekoloji merkezi`nden ve İngiltere`deki Toprak Ürünleri Araştırma Enstütisi`den bir grup araştırmacı da bu konuda bir çalışma gerçekleştirmiştir: Çalışma ekibi mısır ve buğday tarlalarında ekinlerin arasına, tarım zararlılarını bu strateji ile ortadan kaldıran bir çim ekmiştir. Sonuçta, tarım ilacı kullanılmasına gerek kalmadan, zararlı canlıların etkisiz hale getirilmesinde % 80 oranında başarı sağlanmıştır. Bitkiler üzerinde sergilenen bu benzersiz çözümün yaygınlaştırılması durumunda tarımda daha büyük aşamalar kaydedilecektir.

Bitkilerde dinlenme dönemleri


Bitkiler ilkbahar-yaz dönemi sona erdiğinde sonbahar ve kış aylarını içine alan dönemde büyüme faaliyetlerini durdurarak dinlenme dönemine girerler. Bitkilerde ertesi yıl, iyi bir gelişme ve bol çiçeklenme olabilmesi için bu dönemin önemi büyüktür. Serin bir ortam

Bu dönemde sıcaklık isteği bazı bitkilerde düşük, bazı bitkilerde ise daha yüksektir. Ancak yüksek sıcaklıklar bitki gelişimini olumsuz yönde etkiler, tomurcuk oluşumunu geciktirir. Bir çok bitki gelecek sezona bitki oluşturmak için serin bir ortama ihtiyaç duymaktadır.

Fazla su verilmemeli


Düşük sıcaklıklarda terleme az olduğu için, su ihtiyacı da az olur. Bu nedenle toprak dinlenme döneminde nemli tutulmalı, fazla sulanmamalıdır.

Gübre ihtiyacı azdır


Yine bu dönemde bitkilerin gübre ihtiyacı oldukça azdır. Bazı bitkiler ise dinlenme dönemlerini bahçede geçirebilirler.
Son düzenleyen perlina; 8 Temmuz 2016 00:01