Arama


_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
3 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Elektronik Sigara da Bağımlılık Yapabilir!

Sigara bırakma konusunda günümüzde çok çeşitli yöntemler uygulanıyor. Son günlerde yaygın olarak kullanılan ‘elektronik sigara’, ağız ve el tiryakiliği bulunan kişilerde eğer bir sigara bırakma polikliniği disiplininde kullanılmazsa bağımlılığa neden olabiliyor. International Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, duman yerine su buharı çıkaran, içine belli dozda nikotin kartuşları yerleştirilen elektronik sigaranın da, tedavi tamamlandıktan sonra bırakılmasını öneriyor.

Sigara içen kişilerde el ve dudak alışkanlığı varsa elektronik sigarayı tercih ettiklerini belirten Prof. Tutluoğlu, bu sayede sigarayı bırakmaya zorlananlara “nikotin replasman” (nikotini yerine koyma) tedavisi yaptıklarını söyledi. Ancak gerçek sigara gibi, elektronik sigara da bir süre sonra bağımlılığa dönüşebiliyor. Elektronik sigaranın içine yerleştirilen kartuşlarda nikotin var. Pille çalışıyor. Tedaviye 16 miligram nikotin ile başlanarak doz yavaş yavaş düşürülüyor. Sonunda nikotin oranı sıfırlanarak tedavi sonlandırılıyor. Nikotin beyinde endorfin ve dopamin salgılanmasına neden olduğundan, mutluluk duygusu veriyor ve bu mutluluk nedeniyle bağımlılık oluşuyor. Elektronik sigarayla el ve dudak alışkanlığının devam ettiğine dikkati çeken Prof. Tutluoğlu, “El ve dudak alışkanlığını bıraktıralım diye bu yöntemi kullanıyoruz. Elektronik sigaraya başlanıldığında ve gerçek sigaranın yerini aldığında, kişi bırakmak istemiyor. O sırada boş bulunsa birisi gerçek sigara ikram etse rahatlıkla yeniden başlayabiliyor. Burada hedef el ve dudak tiryakiliğini de sona erdirmek” diyor.

SİGARAYI BIRAKMADA DÖRT YÖNTEM VAR
Bilimsel olarak kanıtlanmış başlıca dört sigarayı bırakma yöntemi var. Elektronik sigara, “Buproprion” adlı ilaç, üç doz uygulanan nikotin bantları ve nikotin sakızları. Bırakma yöntemi bağımlılık derecesine göre belirleniyor.

Nikotin bantları: 24 saatte bir değiştiriliyor, üç dozu bulunuyor, sigarayı bırakmaya yardımcı oluyor.
Nikotin sakızları: Ani gelen nikotin ihtiyacını karşılamak için, nikotin sakızları veriliyor. Bu sakızlar bazen tek başına bir yöntem olarak bazen de başka bir yönteme takviye olarak kullanılıyor.
Elektronik sigara: Hekim kontrolünde belli bir süre kullanılması ve hekim bırakılmasını istediğinde bağımlılık oluşmaması için bırakılması gerekiyor.

Buproprion ilacı: Sigara polikliniğinde hekim kontrolünde kullanılması önemli. Prof. Bülent Tutluoğlu, “Örneğin buproprion ilacını kişi kendi başına uyguladığında yüzde 15–20 başarı oranı bulunurken, polikliniğe başvurduğunda yüzde 35–40 oranında bırakıyor. Ancak sigara bırakma yönteminin başarılı olup olmadığını anlamak için aradan 1 yılın geçmesi lazım. Kişi bir yıl boyunca hiç sigara içmediyse bırakmış sayıyoruz” diyor.

INTERNATIONAL HOSPITAL SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ
International Hospital’da Sigara Bırakma Polikliniği’ni hizmete giriyor. Sigarayı bırakmak isteyen kişilere dört aylık tedavi uygulanıyor. Polikliniğe gelecek hastalardan bazı tahliller isteniyor. Böylece sigara içen kişideki sağlık sorunlarının derecesi saptanıyor. Yüzyüze görüşmeler yapılıyor, daha sonra telefonla takip ve ziyaretlerle kişi izleniyor. Grup terapileri ve bireysel terapiler de yapılıyor. Ayrıca karbonmonoksit ölçümleri de yapılıyor. Böylece kişi sigara içtiyse yapılan ölçümden anlaşılabiliyor. Sigarayı bırakmak isteyenlere şu testler yapılıyor: Solunum fonksiyon testi, EKG, akciğer grafisi, kan tahlilleri (Üre, kreatinin, akş, kolesterol, iyi ve kötü trigliserid, tam idrar, fibrinojen, SGOT, SGPT)

SİGARA TÜM VÜCUDA ZARAR VERİYOR
Sigaranın insan vücuduna zarar verdiği biliniyor. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, bu zararları şöyle sıralıyor: “ Sigara içenlerin kanserden ölüm oranları sigara içmeyenlere göre 15–25 misli artıyor. Reflüye yol açıyor. Mide ülseri, iltihabi barsak hastalıkları, karaciğer, mide, pankreas, yemek borusu kanserleri de sigara ile çok ilişki gösterir. Yemek borusu kanserlerinin sıklığını 5–10 kat artırdığı biliniyor. Sigara içenlerde miyokard enfarktüsü riski 2.5 kat artıyor. Pasif içicilerde kalp hastalıklarına bağlı ölümler yüzde 30 artış gösteriyor. Damar yapısını bozarak tansiyonun yükselmesine neden oluyor.
Son düzenleyen ahmetseydi; 19 Haziran 2016 19:12