Arama


_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
10 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
the kid adlı kullanıcıdan alıntı

tükenmez kalemler ve tarihleri hakkında bilgi arıyorum yardımcı olur musunuz Msn Happy

Alıntı

Tükenmez Kalemi kim buldu?


Biliyorsunuz, dünyayı değiştiren pekçok buluşun arkasında ilginç hikayeler vardır. Buluşların ortaya çıkmasını sağlayan koşulları anlamak, modern dünyadaki yenilikleri daha bilinçli kullanmamızı sağlar.


Ladislao Biro Macar bir heykeltraş, ressam ve yazardır. Aynı zamanda düzeltmendir ve kaleminin mürekkebini devamlı yenilemek zorunda olması onu deliye çevirmektedir.

1930’ların başında, kimyacı kardeşi George ile birlikte tekrar tekrar mürekkep doldurma ihtiyacı olmayan ve sayfaları bulaştırmayacak bir kalem yapmak üzere deneylere başladılar.

Biro fark etti ki gazete basımında kullanılan mürekkep çabucak kuruyor, sayfayı ıslak ya da bulaşık bırakmıyordu. Aynı tip mürekkebi kullanacak bir kalem yapmaya karar verdi. Kalemin ucunu bu koyu mürekkebin akabileceği şekilde tasarladı. Bunu, kalemin ucuna minik bir top koyarak başardı. Kalem kağıt üzerinde hareket ettikçe top dönüyor, kalemin içinden aldığı mürekkebi kontrollü bir şekilde kağıda ulaştırıyordu. Aslında bu özelliğin patenti, 1888 yılında deriyi işaretlemeye yarayan bir ürün için, John J. Loud tarafından alınmıştı. Ancak ticari olarak uygulamaya sokulamamıştı. Laszlo Biro tükenmez kalemin patentini 1938 yılında aldı.
1943 yılında iki kardeş Arjantin’e taşınarak buluşlarını finanse etmeye istekli bir yatırımcı buldular. Tükenmez kalemlerini Birome adı altında Arjantin’de pazarlamaya başladılar. Bir süre sonra, İngiltere’de Kraliyet Hava Kuvvetlerine kalem sağlayan bir fabrika açtılar.

Ancak yağmur altında yazabilme özelliğini kazandıktan sonra tükenmez kalemi halka pazarladılar. İlk 5000 müşteriye yağmur altında yapılan tanıtımdan birkaç yıl sonra şirket, BIC Corporation tarafından satın alındı ve tükenmez kalemin hikayesi günümüze ulaştı .


Bizim tükenmez kalem dediğimiz bu kaleme bazı dillerde biro da denmektedir

Kalemin tarihi yazınınkinden de eskidir. İlk insanlar sivriltilmişçakmak taşları ile hayvan kemiklerinin üstüne resim kazırlardı.Türkçeye Arapçadan geçen kalem sözcüğünün kaynağı 'kamış' anlamınagelen eski Yunanca 'kalamos' sözcüğüdür.

Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerinde saz ve bambu gibi bitkilerin içiboş saplarından yapılmış kamış kalemler kullanılırken, Ortaçağdakağıdın üretimi ile beraber, kaz, kuğu, karga gibi kuşlarınkanatlarındaki tüylerin mürekkebe daldırılması şeklinde kullanılan tüykalemler yaygınlaştı.

Mürekkepli metal kalemler aslında ta Romalılar devrinden beribiliniyordu ama John Mitchell adlı bir İngiliz 1822'de ilk kez makineyapımı çelik ucu imal etti. Dolmakalemler ise sertleştirilmiş yapaykauçuğun elde edilmesinden sonra yapılabildi.

Tükenmez kalem adı ile bilinen bilye uçlu kalemin son yılların birbuluşu olduğu sanılır. Halbuki bu kalemin ilk modeli 1880 yıllarındaortaya çıkmış ama pek rağbet görmemiş, seri üretimine geçilememiştir.

Alakasız gibi gözükse de tükenmez kalemin tekrar gündeme gelmesindeuçakların gelişmesinin etkisi olmuştur. Uçaklar 2-3 bin metreye çıkıncahava basıncı oldukça azalır. Dolmakalemin haznesinde atmosferik basınçaltında doldurulan mürekkep dışarıdaki basınç düşük oluncakendiliğinden akıp yazıları da, giysileri de berbat ediyordu.

İkinci Dünya Savaşı'nda Amerikan Hava Kuvvetleri uçuş personeli içinhavada kullanabilecekleri, mürekkep akıtmayacak bir kaleme ihtiyaçduydu. Bilye uçlu kalem aranan bu özelliklere sahipti. Başlangıçtasadece havacılar tarafından kullanılırken kısa zamanda geniş halktabakalarına da yayıldı.

Tükenmez kalemlerde mürekkep kağıda, pirinç uçtaki yuvayayerleştirilmiş olan minik bir bilye aracılığı ile aktarılır. Normalyazı kalemlerinde bu bilyenin çapı l milimetre, daha ince yazılar için0,7 milimetredir. Bilye mürekkebin yuvadan dışarı çıkmasını önler amayuvasında döndükçe yüzeyine sıvanan mürekkebi kağıda verir.

Tükenmez kalem mürekkebi, dolma kalem mürekkebinden daha farklı, özelbir kimyasal birleşime sahip olup çabuk kuruyan türdendir. Mürekkep ucasürekli ve düzgün olarak geldiğinden dolgun, temiz ve lekesiz bir yazıyazılmasını sağlar. Genellikle bir tükenmez kalemin 2-3 kilometreboyunda bir çizgi çizmeye yetecek kadar mürekkebi vardır.

Tükenmez kalemdeki bilye uç, kağıt üzerinde dolma kalem ucundan çokdaha az bir sürtünmeyle ve çok daha çabuk hareket edebildiğinden yazmahızı büyüktür ancak bilye ucun kağıt üzerine sürekli olarak değmesinisağlamak için kalemi daima kuvvetle bastırmak gerekir, bu nedenle deparmaklar daha fazla ve çabuk yorulurlar.
alıntı..