Arama

Atomu kim bulmuştur? - Tek Mesaj #48

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
19 Ocak 2010       Mesaj #48
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

atomu kim buldu kısa bilgi istiyorum yaaa !!!!!!!!!!!!Msn Sad(((

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

atomu kim buldu

Atomu kim bulmuştur?

Atom sözcüğü eski Yunanca’da bölünemez, parçalanamaz gibi anlamlara geliyor ve maddenin en küçük yapı taşı olarak kullanılıyordu. Maddenin atom adı verilen küçük yapı taşlarından oluştuğu düşüncesini ortaya MÖ 440’lı yıllarda ilk atanlar Abdera felsefe okulundan Demokritos ve Leukippos adlı düşünürlerdi. Bununla birlikte bu düşünceye karşı olan Aristo benzeri filozoflar yüzünden maddenin hava, ateş, su ve toprak gibi dört ana unsurdan oluştuğu düşüncesi yüzyıllar boyunca egemen görüş oldu.
19. yüzyılın başlarında modern atom düşüncesi John Dalton tarafından ele alındı. 1897’de J. Thomson elektronu keşfetti. Yüzyılımızın başlarındaysa Ernst Rutherfort, günümüz atom modelinin temelini oluşturan yapıyı ortaya koydu. Atomun kütlesinin büyük bir kısmını oluşuran çekirdek ve bu çekirdek etrafında dönen elektronlardan oluştuğunu gösteren de odur.
Rutherfort çekirdeği oluşturan pozitif yüklü parçaya “proton” adını verdi. 1932 yılında Chadwick nötronu buldu. İlerleyen yıllarda kuantum teorisi doğrultusunda Niels Bohr “Bohr atom modelini” ortaya attı.