Arama

Vasi nasıl tayin edilir? - Tek Mesaj #10

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Ocak 2010       Mesaj #10
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ablam 1957 doğumlu paranoid şizofreni,şu anda 1 haftadır Bakırköy Ruh ve Sinir hast.hast.yatıyor. Sürekli k.kartı borcu yapıyor vasi tayin etmek istiyoruz annemle yaşıyor ama annm 71 yaşında.30 yaşında oğu var fakat visi'lik işinden ürküyor bana zaramı olumu diye çekinceleri var ben olabilirim ama hastalığı dolayısıyla bana büyük takıntısı var nefret ediyor birde vasisi olursam iyice üzerime saldırır diye çekiniyorum.Vasi olmanın herhangi bir sakıncası var mı? ya da kanuni bir yaptırı mı?

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

merhaba beni sulh hukuk mahkemesi kardeşime vasi olmam için mecbur tutuyor.ben sakat kardeşime vasi olursam onun borçlarını ödemek zorundamıyım?bana yardımcı olabilirmisiniz.şimdiden teşekkürler


Bir hukuk bürosuna danışmanızı öneririm. Vasilik pek çok sorumluluk gerektirir. Bence kimse sizi vasi olmaya mecbur tutamaz. Ama tam yanıtı bir avukattan almalısınız.
Alta eklediğim yazıyı okuyun.

Vasi ve kayyım

MADDE 403.- Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür

Vasinin Görevleri:

Göreve başlama

Defter tutma
MADDE 438.- Vasiliğe atanma kararının kesinleşmesi üzerine vasi ile vesayet makamının görevlendireceği bir kişi tarafından, vakit geçirilmeksizin, yönetilecek malvarlığının defteri tutulur.
Vesayet altındaki kişi ayırt etme gücüne sahipse, olanak bulunduğu takdirde defter tutulurken hazır bulundurulur.
Koşullar gerektirdiği takdirde denetim makamı, vasi ve vesayet makamının isteği üzerine vesayet altındaki kişinin malvarlığının resmi defterinin tutulmasına karar verebilir. Bu defter, mirastaki resmi defterin alacaklılara karşı doğurduğu sonuçları doğurur ve oradaki usul uyarınca tutulur.

Vasinin ücreti

MADDE 457.- Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.

Vasi tayini davası sulh hukuk mahkemesinde hasımsız olarak açılır.