Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Ocak 2010       Mesaj #16
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

merhaba hocam benim de bir sorunum var... benim kandaki ast ve alt değerleri baya yüksek çıktı, tahlili tok karına yaptırmıştım ve yaklaşık onbeş gün öncesinde de hafif gribal enfeksiyon geçirmiştim. şu an bu değerleri nrmale dönüştürmem için neler yapmalıyım? içki kullanmam, ilaç falan da kullanmıyorum.

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

alt 163.0
ast 76.0
umumi billirubin 0.52
birlesmis bilirubin 0.12
serbest bilirubin 0.4
kolesterin 274.0
HbsAg hepatit B 0.038
Anti Hcv hepatitC 0.012
Bu sonuclar abakip bir yorum yapabilirmisiniz
alkol kulanmadim hic yasim 35
karacigerimde 3 parmak yani 3 5 cm buyume var dedi doktor
eli ile yokladigi bolgede karacigerin asagi kosesinde sertlik oldugunu soyledi
herhangi bir virus yok kalp problemimde yok.bunlarla ilgili test yaptirdim.

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

selamlar ben hataydan mesut hocam benim sorunum söyle acıklıyım uzman jandarma sınavını kazandım ama kandakı bilirubin degerı yüzünden elediler yüksek cıkıyormus hepatit gecirdim ilk kan verdigimde 4.46 idi ama bir ay sonra tekrar verdim 1.25 oldu ve bu degerin altına düşmedigi için elendim bu degeri nasıl düşürürüz 1.00 yada daha altına nasıl iner. yazılarınızı okudum alkol etkiliyormus sanırım ben ilk kan vermeden önce calısıtıgm yerde alkol almıstım baya sanırım ondan yüksek cıktı ama ogünden sonra bidaha içmedim ve bunu nasıl düşebiliriz bana yardımcı olursanız cok sevinecegim cünkü polisligide kazandım aynı sey yüzünden elenmek istemıyorum hocam

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

bilirubin-total 2.7 nasıl düşürebilirim acil

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

bilirubin-total 2.7 değerinin düşmesi için ne yapmalı ilk bilirum total 1.1 ikinci 2.7 ne yapmalıyım acil hocam


Sağlık sorunlarındaki mesajlarımız doktor tedavisi veya uzman önerisi değildir. Sorunlarınızı, zaman geçirmeden bir sağlık kurumunda ilgili uzman doktorlarla paylaşmalısınız. En doğru bilgiyi doktorunuzdan alacaksınız. Biz sadece bilgilendirme yapabiliriz.

Bilirubun hakkındaki alttaki yazıyı inceleyiniz.

Alyuvarların dalakta yıkımı sırasında hemoglobin moleküllerinin parçalanmasıyla oluşur. Karaciğere gelir ve safra olarak dışa verilir. Kansızlık durumlarında ya da safra yollarının tıkanmasında kanda bilirübin yükselir. Karaciğerin yangılı hastalıklarında görülen sarılık, bilirübin artışına bağlıdır. Bilirübin vücuttan bağırsaklar ve idrar yoluyla atılır.
Bilirubin, insan safrasının esas pigmentini oluşturur ve altın sarısı rengini verir. Büyük oranda parçalanmış eritrositlerin hemoglobinlerinden kaynaklanır (%75). Bu yıkım retiküloendotelyal sistemde olmaktadır. Bilirubinin glukuronik asit ve sülfürik asitle oluşturduğu esterlere konjuge (direkt) bilirubin adı verilir. Kandaki bilirubinin bir kısmı proteinle kompleks oluşturur. Buna da serbest bilirubin adı verilir. Posthepatik bilirubinler direkt bilirubinler olup laboratuvar analizlerinde verilen kimyasal maddelerle direkt olarak reaksiyona girer. Prehepatik bilirubinler ise indirekt bilirubinler olup laboratuvar analizinde de reaksiyon oluşturmak için metil alkolilavesi gerekmektedir.
Bebeklerde doğumdan sonraki ilk bir kaç gün içinde fizyolojik olarak bilirubinlerde artış olmaktadır ve bu duruma yenidoğan sarılığı denmektedir. Yükseklerde bulunan ve bu duruma alışık olmayan kişilerde de serum bilirubini artabilir. Yine uzun süre fenobarbital kullanan kişilerde serum bilirubin düzeyleri normal değerlerin altında çıkabilir.
İndirekt (unkonjuge) bilirubin suda çözünmez. Kanda albumine bağlı olarak dolaşır. İndirekt bilirubin toksiktir. Kandaki seviyesi arttığında beyindeki bazal gangliyonlarda birikerek özellikle çocuklarda kernikterusa neden olabilir. Direkt(konjuge) bilirubin karaciğerde konjuge olmuş bilirubindir. Suda çözünür. Böylece safraya atılabilir. İndirekt bilirubinden daha az toksiktir. Kandaki seviyesi yükseldiğinde böbrekten süzülerek idrarla atılabilir.

Serum bilirubinlerinde artmaya yol açan sebepler


İndirekt Bilirubinin arttığı durumlar
  • Bilirubin oluşumunun artması: Hemoliz, inefektif eritropoezis
  • Ailesel: Crigler-Najjar Sendromu, Gilbert Sendromu
  • Lucey-Driscoll Sendromu
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Pulmoner Enfarktüs
  • İlaçlar: Rifampisin, izoniazid, novobiyosin, hepatotoksik olan ve hemoliz yapan diğer ilaçlar.
Direkt bilirubinin arttığı durumlar
  • İntrahepatik safra kanalı kolestazı: Biliyer atrezi, primer sklerozan kolanjitis
  • Kanaliküler kolestazis: Siroz, gebelik, hepatit, oral kontraseptifler, idiopatik rekürren intrahepatik kolestazis
  • Ekstrahepatik kolestazis
  • Hepatosellüler fonksiyon bozuklukları: Enfeksiyonlar, ilaçlar, toksinler, ailesel (Dubin-Johnson Sendromu, Rotor Sendromu)
Artmış konjuge bilirubin karaciğer hastalığı olanların yaklaşık üçte birinde normal total bilirubin değerleriyle birlikte olabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.