Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Ocak 2010       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Sesin Oluşumu
Ses,maddelerin titreşimleri sonucu meydana gelen mekanik bir dalgadır.Dalgalar; mekanik ve elektromanyetik dalga olmak üzere iki çeşittir.Mekanik dalgalar,elektromanyetik dalgaların tam tersine enerjilerini aktarmak için belli bir ortama ihityaç duyarlar.Bu nedenle ses dalgaları uzay boşluğunda yayılamıyordur çünkü mekanik bir dalga olduğundan belli bir maddesel ortama gereksinimi vardır.Tanecikler arası mesafe arttıkça sesin yayılma hızı azalır.
Sesin Kullanımı
-Yunuslar ve balinalar sesin suda yayılması sayesinde değişik sesler çıkararak haberleşirler. Yarasalar gönderdikleri ses dalgalarının cisimlere çarparak geri dönmesi sayesinde cisimlerin yerlerini tespit ederler.
-Sesin suda yayılmasından esinlenilerek sonar adlı cihazlar icad edilmiştir.Sonarlar sayesinde denizaltılar,diğer gemileri ya da su altındaki herhangi bir engeli tesbit edebilirler.Aynı şekilde balıkçılar bu cihazla, balıkların yerlerini tesbit edebilirler.
-Bazı güveler de yüksek frekanslı değişik sesler yayarak ,yarasaların yer belirleme sistemlerini karıştırıp,onlara yem olmaktan kurtulabilirler
-Teknolojik gelişmelerin merkezinde,kısacası hemen yerde ses vardır.(Televizyon,bilgisayar,uçak,helikopter vsvs gibi)
-Teknolojiye bağlı olarak daha az ses çıkaran,gürültüyü önleyici sistemlerde geliştiriliyordur.mesela çift cam sistemleri,duvarlar arasında ses yalıtımı yapan köpüklerin konulması vsvs gibi...
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.