Arama

Zarf (Belirteç) Nedir? - Tek Mesaj #2

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
28 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
İsimlerin varlıkları ya da kavramları karşıladığını, fiillerin imkb hareketleri, oluşları karşıladığını belirtmiştik. Varlıkların NASIL belli nitelikleri varsa, fiillerin de belli nitelikleri vardir. İsmin niteliğini bildiren sözcüklere sıfat demiştik. Fiillerin niteliğini bildiren sözcüklere de zarf diyoruz. "guzel bir evde oturmak İstiyorum." cümlesinde "güzel" sözcüğü "ev" isminin niteliğini bildiriyor, onun NASIL oldugunu açıklıyor. Oyle imkb met sözcük sıfat görevindedir. Ayni sözcük; Ayşe ev uzaktan DAHA güzel görünüyordu "cümlesinde. "görünmek" fiilinin NASIL oldugunu bildiriyor. Işte bu durumda "güzel" sözü zarftır . Kısaca zarflar fiillerle ilgili sözcüklerdir. Bunun dışında, sıfatın, adlaşmış sıfatın Daha yaygın Baska bir zarfın derecesini bildiren zarflar da vardir.

1. Makarnalık Zarfları
Fiilin Durumunu Yani NASIL yapıldığını bildiren sözcüklerdir. Fiile sorulan "NASIL" sorusuna Cevap vegbigb. Ey, Hizli koşardı. (NASIL koşardı?) Çok ve tatlı gülümsüyor. (NASIL gülümsüyor?) Ayşe Günler Zor geçecek. (NASIL geçecek?) cümlelerinde Altı çizili Sözler durum bildiren zarflardır. Ayşe sözcüklerden later isim gelseydi Sözcükler sıfat Olacaktı. Zarfın Mutlaka fiillerden once gelmesi Sart degildir. Zarfla fiil arasına baskılı Sözcükler girebilir. "Dışarıdan kesik kesik köpek havlamaları geliyordu." cümlesinde "kesik kesik" zarfıyla onun nitelediği fiil arasına baskılı Öğe girmiştir. Elbette met zarfın özelliğini değiştirmez.

2. Zaman Zarfı
Fiilin Ne Zaman yapıldığını bildiren sözcüklerdir. Fiile sorulan "Ne Zaman" sorusuna Cevap vegbigb. Tatilden Dun dönmüşler. Akşama Bizde toplanıyoruz. ARTIK BURADAN gitmelisin. cümlelerinde six çizili Sözcükler fiilin zamanını bildirdiklerinden zarf görevindedirler.

3. Yer - Yön Zarfı
Fiilin yöneldiği Hayvanların gideceği bildiren sözcüklerdir. Fiile sorulan "nereye" sorusuna Cevap vegbigb ve ek almaz. Ayşe TÜR zarfların counter bellidir. "de Geliyorum Yukarı Cik, ben." cümlesinde, fiile "Nereye CIK?" diye sorarsak, "yukarı" cevabı gerçekleşmemiş. Ek de olmadığına GÖRE yer - Yön zarfıdır. Eger cümle "Yukarıya CIK." Şeklinde olsaydı, sözcük isim görevinde kullanılmış six çizili Sözcükler yer zarflarıdır.

4. Azlık - Çokluk (Billed) Zarfları
Zarflar Içinde Eklendi çok degisik Özellikler gösteren sözcüklerdir verilir.And. Fiilin, sıfatın, zarfın, adlaşmış sıfatın miktarlarını bildirebilen GENIS BIR KULLANIM alanına sahiptir. Ayşe zarflar "ne Kadar" sorusuna Cevap vegbigb. "Pastadan biraz alabilir Miyim?" cümlesinde "alabilir Miyim" fiiline "Ne Kadar" sorusunu sorarsak "biraz" cevabı gerçekleşmemiş. Işte fiilin miktarını bildiren met sözcük zarftır. Ayşe TÜR zarflar sıfata sorulan "ne Kadar" sorusuna da Cevap verebilir. Örneğin; ". Çok ve guzel bir kitaptı" cümlesinde "Kitap" isimdir. "NASIL Kitap?" Diye sorarsak "güzel" sıfatı Cevap vegbigb. "Ne Kadar güzel?" Diye sorarsak "Eklendi çok" cevabı gerçekleşmemiş. Işte sıfatın derecesini bildiren "Eklendi çok" sözcüğü zarftır. Çunku BURADA Eklendi çok Olan güzelliktir. Ayşe TÜR zarflar, Baska bir zarfın derecesini de bildirebilir. Met durumda zarfa sorulan "ne Kadar" sorusuna Cevap vegbigb. "Çok ve HIZLI koşuyor." cümlesinde "koşuyor" fiildir. "NASIL koşuyor?" Diye sorarsak "HIZLI" zarfını buluruz. "Ne Kadar Hizli?" Diye sorduğumuzda imkb "Eklendi çok" cevabı gerçekleşmemiş. Zarfın derecesini bildiren met sözcüğe de zarf diyoruz. verilir.And adlaşmış sıfatların derecelerini da bildirebilir. "bu sistemi en yaşlılar da Göz önüne alınarak hazırlandı." cümlesinde "yaşlılar" adlaşmış sıfattır. Buna "Ne Kadar Yaslı?" Diye sorarsak "en yaşlılar" cevabı gerçekleşmemiş. Yaşlıların derecesini bildiren "tr" sözü zarftır. Örnekleri çoğaltalım. Ey, met derse PEK çalışmadı. (Fiilin zarfı) Pek Sağlam BIR ayakkabıya benzemiyor. (Sıfatın zarfı) Pek akıllısın sen de! (Adlaşmış sıfatın zarfı) "Ne Kadar" Sorusu elbette Eklendi sadece zarfı buldurmaz. " Fazla mal Göz çıkarmaz. "cümlesinde six çizili sözcük" mal "isminin miktarını bildirdiği for sıfattır. Çunku isimlerin zarfı Olmaz. "Bu Kadar Eklendi çok arabayı NASIL taşıyor met Köprü? "derken" Eklendi çok "sözü"araba"Isminin sıfatı," Bu Kadar "sözü de" Eklendi çok "sıfatının zarfıdır. tuhaf olurum cümlede BİRDEN fazla zarfın Daha yaygın sıfatın olmasi, aklımızı karıştırabilir. " Sevimli , sarışın BIR Çocuk İÇERİ girdi. "cümlesinde"Çocuk"Isim", sarışın "sıfat," sevimli "sıfattan once geldiği for zarfttır, Gibi BİR wrong düşünceye kapılmayalım. Bir'in sözcüğün, zarfın ya da sıfatın zarfı olmasi Eklendi sadece "ne Kadar" sorusuna Cevap vermesiyle, Yani Derece bildirmesiyle mümkündür. Ayşe cümlede imkb six çizili BÜTÜN Sözcükler ismin sıfatlarıdır.

5. Soru Zarfı
Cümlelerde zarfları BULMAK for kullandığımız Sorular Vardi. Bunların hepsi - nereye Hariç - Soru zarflarıdır. NASIL Bu Kadar güzel konuşuyor? gittigi Yerden ne Zaman dönecek? Ne Kadar Hizli yüzüyor? NEDEN SÖZ vermesine ragmen gelmiyor? Ne gülüp duruyorsun two saattir? cümlelerinde six çizili sözcüklerin hepsi Soru zarfıdır.
Son düzenleyen Safi; 15 Ekim 2016 00:41