Arama

Evcil Hayvanlar - Tek Mesaj #9

Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
13 Şubat 2010       Mesaj #9
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
EĞİTİLEBİLEN HAYVANLARIN SIRRI


Birçok hayvan türü belli bir seviyeye kadar eğitilip, öğretilebilirler. Yunuslar ve köpekler bunun en güzel örneklerindendir. Yunuslar denizlerdeki en zeki hayvanlardır. Dost canlısı ve yardımseverdirler.

Bu özellikleri sayesinde insanlar, özellikle de çocuklar, hiç korkmadan yanlarına yaklaşabilir, onları sevebilir ve hatta onlarla oyun oynayabilirler.




Yunusların en önemli özellikleri ise kendilerine verilen komutları anlamaları ve bu şekilde pekçok şey öğrenebilmeleridir. Bir el hareketi ile yukarı zıplaması, bir el çırpma ile halkanın içinden geçmesi gerektiğini anlayan yunusların zekaları gerçekten de ilgi çekicidir.



Yunusların yaptıkları şovlar, görsel açıdan bir şölene dönüşürken, eğitimli köpekler ise birçok hayati konuda insanların yardımına koşarlar. Köpeklerin koku alma duyuları çok güçlü yaratılmıştır. Beyinlerindeki koku alma merkezi, insanlarınkinden 40 kat daha fazla gelişmiştir.



Köpekler sahip oldukları bu mükemmel duyu organı sayesinde pekçok alanda insanların vazgeçilmez yardımcısı olmaktadırlar. Örneğin; Saint Bernard cinsi köpekler sevimli görüntülerinin ardında, son derece duyarlı burunları ile kar altında gömülü kalan yaralıları kolayca bulup çıkarabilirler. Polis köpekleri, kendilerine koklatılan küçük bir eşyadan yola çıkarak o eşyanın sahibini bulabilirler. Öte yandan köpekler, bizim duyamadığımız bazı sesleri duyabildiklerinden; sesleri, insanlardan 4 kat daha uzak mesafeden fark edebilirler.





Bu nedenle göçük altında kalan kişilere ulaşmak için de köpeklerden faydalanılır. Ayrıca köpekler gözlerindeki özel bir yaratılış sayesinde, karanlıkta insanlardan çok daha iyi görürler. Hareketli cisimleri çok daha uzaktan algılayabilirler. Hiçbir şekilde aklı ve şuuru olmayan bu hayvanlar, kendilerinden beklenmeyecek bir davranışla bazı komutları öğrenebilmektedirler. Ve bu komutları doğuştan sahip oldukları bazı özellikler ile birleştirerek insanlara çok önemli faydalar sağlayabilmektedirler.

Kimi zaman oldukça saldırgan olabilen bu hayvanların ehlileşmeleri de Allah'ın Munis sanatının tecellilerindendir. Üstün güç sahibi olan Allah, bir örnek edinmeksizin bu canlıları yaratmış ve onları ehlileştirerek insanların hizmetine sunmuştur.