Arama

Mimari nedir? - Tek Mesaj #8

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Şubat 2010       Mesaj #8
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

acil mimari sanatları lazım arkadaşlar bi bilginiz vrsa yazr mısnz

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ya lütfen biri kesin doğru bir şey yazsın çok acil günlerden cumartesi ve pazartesi okula gitcek aacccccccccccccciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiillllllllllllllllllllllllllllllllll llllllllllll

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan barınmak için yaşamak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde yaratır.

Mimarlık evrensel bir meslektir. İnsanlık tarihinin her döneminde önemli olmuştur. Dini yapıların tanrıya ulaşma arzusundan, iktidarı simgeleyen saraylara ya da bir kentin dokusunu oluşturan basit konut tiplemelerine kadar her türlü açık ve kapalı mekanı tasarlar.

Bu çevre kırsal veya kentsel olabileceği gibi, yapıları veya mekanları kuşatan yakın dış çevre de mimari tasarımın kapsamına girer. Mekan, içinde yaşamın gerçekleştiği fizik ortam olarak tanımlanabilir. Mekanın oluşabilmesi ve üretilebilmesi için yapılara, yaşamın hergün artan çeşitliliği gözönüne alınırsa, oldukça karmaşık ilişkiler düzeni içinde yapılaşmış fizik çevreye gereksinme vardır. Mimari tasarımın öznesi olan yaşam, coğrafi, iklimsel, kültürel, demografik farklılıklar içerir.

Mimarlık okullarından mezun olanların, mimarlık eğitiminin ve mesleğin ilgi alanının çok geniş bir yelpazeyi kapsaması nedeni ile, birbirinden çok farklı alanlarda çalışabildikleri gözlemlenmektedir.

Kısacası mimari yaşamdır, sanattır, matematiktir, bilimdir, geçmiştir ve gelecektir.
Doğaya uygun, fonksiyonel, renk. malzeme ve planlamasında sanat ve zevklerin birleştiği yaşam alanları varsa işte ona mimari denir.

Herkes bir mekanda yaşar,çalışır, eğlenir.. Bu bir mağara da olabilir saray da. Bunların hepsi mimaridir belki ama sanat ve matematik bilimi varsa mimari vardır. Mimari insan için vardır. İnsani boyutlar, geçmişin ve geleceğin sentezi olan yaşam alanları, doğayı içinizde hisstiğiniz yerlerde mimariden çok şey olduğu kesindir.