Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Şubat 2010       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

ilk çağ uygarlıklarının yazıyı daha anlaşılır şekillerle ifade etmeleri yazının kullanımını hangi açıdan etkilemiştir?örnekler vererek açıklar mısınızz?

Yazı, genel anlamda ilk insanların düşüncelerini resim veya semboller aracılığıyla anlatan biçimi ile buzul çağı döneminde, mağara duvarlarında görülmüştür.Mezopotamya da resim şeklindeki işaretlerden doğup gelişen yazı çivi yazısıdır. Bu yazı,daha çok çamur levhalara ağaç çubukların uçlarını bastırarak kama şeklinde bırakılan izlerden meydana getirilmiştir. Önceleri her işaret bir fikri veya kelimeyi simgelerken,sonraları yazı geliştikçe,özellikte tek heceli kelimelerin işaretlerini başka çok heceli kelimeleri yazmakta kullanmak yöntemiyle bir hece yazısı durumuna getirilmiştir. Çivi yazısı, dekoratif bir yazı değildir. Yalnız okunmak için yazılmış sade ve kullanışlı bir yazıdır.

Alıntı
cadı-kız adlı kullanıcıdan alıntı

İlk Çağ uygarlıklarında insanlar duvarlara çizdikleri resimlerle neyi,nede anlatmak istemiş olabilirler??? acil yardımmmmmmmmm..

Mısır Hieroglif yazısı, dekoratiftir. Hem okunmak , hem de anıt ve mezarları süslemek amacıyla kullanılmıştır. Başlangıçta toplu fikirleri anlatan resim kompozisyonları şeklindeki hieroglif, zamanla kelime ve hece yazısı durumuna getirilmiştir. Çivi ve Hieroglif yazılarında simgeler bir fikir veya kelimeyi anlattığından bu yazılara ideogram deniyordur.Bunun yanında çin ve maya yazıları da kullanılmıştır.Çin ve Maya yazılarında ise fikirler soyut işaretlerden oluşan resimlerle ifade edilmiştir.Daha sonraları çivi yazısı ve hieroglif yazı fenike uygarlığı tarafından geliştirilerek ilk alfabe oluşturulmuştur.

Fenikeliler in oluşturduğu bu alfabe, insanın çıkarabildiği çeşitli sesleri simgeleyen harflerden meydana gelmiştir. Yazılışı sağdan sola veya bir sağdan sola; bir soldan sağa gidişli gelişli bir şekildedir. İlk alfabe ve sonraki alfabelerde her harf bir sesi simgelediğinden bu yazılara fonogram denmiştir.

Fenike alfabesinde harfler bazı eşya ve canlıları simgeleyen resimlerden çıkmıştır ve onların isimlerini almışlardır.
Örnek:A-Alf (sığır) ; B-Beth (ev,kulube) ;C-Gaml (deve); D-Delt (kapı) vsvs gibi...
Son düzenleyen Safi; 29 Ekim 2018 23:18