Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Şubat 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

ruzgar santrali nedir

Rüzgâr Enerjisinin Maliyeti,Fiyatı ve Degeri
Yönetim Özeti
1. GİRİŞ
Rüzgâr enerjisinin fiyatına tek bir değer biçilemez. Bu, termik santrallerin enerjisi fiyatları için geçerlidir. (Rüzgâr tribünleri, rüzgâr çiftlikleri gibi) santral maliyet ile ürettikleri elektrik enerjisi fiyatı arasında ayrım yapılması önemlidir. Sermaye maliyetleri başlıca olarak kuruluş büyüklüğüne bağlıdır (Ölçek ekonomisi nedeniyle). Enerji fiyatları rüzgâr hızlar ve kurumsal faktörlere bağlıdır ve iki bileşene sahiptir:

Amortisman ve faiz dahil sermaye masrafları,
İşletme masrafları.
Rüzgâr enerjisi üretim fiyatları hesabı tüm güç endüstrisinde makûl ölçüde standartlaştırılmış usûllere uyar. Gerçek, yani enflasyondan arındırılmış faiz oranları (test iskonto oranları) kullanılır. AB dahilinde ulusal faiz oranları ve geri ödeme süreleri çok değişim gösterir, ancak düzeyler belirlendiğinde referans enerji fiyatları elde edilebilir.
Uygulanan enerji fiyatlarında belirgin değişimin büyük kısmı kurumsal faktörlerden doğar. Örneğin Danimarka'da rüzgâr testleri şebeke takviye maliyetleri her zaman geliştiriciye fatura edilmemektedir.
2. RÜZGÂR ENERJİSİNİN FİYATI
Fiyat eğilimleri:
Rüzgâr enerjisi tesisinin maliyeti son 15 yılda büyük ölçüde düşmüş olup, bu eğilim devam etmektedir. Enerji fiyatları, türbin maliyetlerinde azalma, yüksek verim ve emre amadelik nedeniyle daha da hızlı düşmüştür. Rüzgâr türbini fiyatları 1981 – 1991 arasına en az 1/3'e, enerji fiyatları son 9-10 yılda yarıya indi.
Mevcut enerji fiyatları:
Yaklaşık 45 m. çapında bir modern türbin fiyatları 700 ECU/kW civarındadır. Yıllar geçtikçe en ekonomik boyun değiştiği ve hâlâ yükseldiği not edilmelidir. Makineler büyüdükçe belirli kapasite için gereken makine sayısı azalmaktadır. Bu yer, işletme ve bakım maliyetlerinde tasarruf yaratmaktadır. Toplamda, tesisin dengesi rüzgâr çiftliği maliyetlerinde makine büyüklüğü, sayısı ve yere göre %15 ilâ %40 arasında paya sahiptir. Genellikle şebekeden uzak olan tepe zirvelerindeki veya derin kazık çakılmasını gerektiren sahildeki en rüzgârlı yerlerde maliyetler ortalamadan yüksek olma eğilimindedir. İşletme maliyetlerinde ülkeler ve rüzgâr çiftliği yerlerine göre değişir ve 200 kW makineler için yaklaşık 25 ECU/kW/yıl ilâ 500 kW makineler için yaklaşık 15 ECU/kW/yıl düzeyindedir.
Orta boy bir rüzgâr çiftliğinin 850 ECU/kW maliyetine tekabül eden mevcut enerji fiyatları 5 m/s'de 9,6 cECU/kWh düzeyindeyken, 10 m/s'de 3,4 cECU/kWh düzeyine iner (tüm rüzgar hızları göbek yüksekliğindedir). Bu değerler 20 yılda test iskonto oranı ve amortisman varsayımı iledir.
AB halinde ulusal kurumsal çerçeveler iskonto oranları ve amortisman sürelerini etkilemekte ve değiştirmektedir. AB dahilinde yerel rüzgâr hızları çok değişim gösterir.
En iyi kaynaklar İrlanda, İspanya ve Kanarya Adalarının dağlık bölgelerindedir ve buralarda (göbek yüksekliğinde) rüzgâr hızları 8-10 m/s civarında olabilmektedir. Batı Danimarka'da azami 8 m/s, kuzey Almanya'nın sahil bölgelerinde 7,5 m/s kadardır. Başka yerlerde rüzgâr hızları içeri doğru azalarak daha düşüktür.
Deniz rüzgârı - diğer yenilebilir enerji kaynaklarının çoğundan ucuz fiyata - önemli miktarda enerji bırakabilecek potansiyeldedir. British Isles, İtalya ve Yunanistan'ın dağlık bölgeleri de yüksek hızlar sağlasa bile denizde rüzgâr hızları genellikle daha yüksektir.
3. RAKİP YAKITLARIN ENERJİ FİYATLARI
Termik santrallerin elektrik üretim fiyatları AB dahilinde büyük değişim gösterir. Nükleer ve kömür sektörlerine devlet desteği gerçek üretim fiyatlarının görünenden daha yüksek olduğu anlamına gelebilir. Rüzgâr enerjisi termik santral elektrik fiyatları arasındaki karşılaştırmalar çoğu durumda yenilenebilir teknolojilerin merkezi üretime göre tüketici talebine daha yakın enerji sağladığını göz ardı etmektedir.
Ayrıca termik santrallerin elektrik fiyatları elektrik üretim "dışsal" maliyetlerini (sağlık ve çevreye verilen zarar maliyetlerini) içermez.
4. GELECEKTEKİ FİYAT EĞİLİMLERİ
Rüzgâr enerjisi sistemlerinin maliyetinde istikrarlı düşüş yaratan birkaç faktör mevcuttur:

büyük rüzgâr türbinlerine yönelik eğilim,
düşen altyapı maliyetleri,
hammadde maliyetinde muhtemel azalma.
Avrupa Yenilebilir Enerji Etüdü (TERES II) (DG XVII) verileri rüzgârın fiyatları termik kaynakların fiyat aralığında olmak üzere en ucuz yenilebilir enerji kaynaklarından biri olabileceğini belirtmektedir. Ancak termik kaynakların enerji fiyatları belirsizlik içerir.
5. SONUÇLAR
Tesis maliyetleri ve rüzgâr enerjisi fiyatları istikrarlı bir düşüş içinde olmuştur ve bu eğilim devam etmektedir. AB halinde rüzgâr hızları, faiz oranları ve geri ödeme süreleri ve tesis maliyetleri çok değişim gösterdiği için, rüzgâr enerjisinin fiyatına tek bir değer biçilemez, ancak en iyi yerlerde mevcut rüzgâr enerjisi fiyatları termik kaynakların fiyat aralığındadır.

Rüzgâr enerjisi fiyatı ile termik santral elektrik fiyatları arasındaki karşılaştırmaların termik santrallerin "dışsal" maliyetlerini dikkate almalıdır. Almanya'daki kömür desteği gibi bu dışsal maliyetler reddedilemez. Diğer dışsal maliyetlerin ölçülmeleri zor olsa da gerçektirler.
Rüzgâr enerjisi düşük voltajlı dağıtım şebekelerine enjekte edilerek elektrik şirketlerinin iletim ve diğer giderlerde tasarruf sağladığı için de ayrıca itibar görmelidir.
Deniz rüzgâr enerjisi fiyatları şimdi süratle aşağı inmekte olup, yeni tesisler hizmete alındıkça muhtemelen bu şekilde devam edecektir.
Gelecekte fiyat azalması için önemli bir imkân olacaktır.