Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mart 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Archimedes (İ.Ö. 287 - 212)
Antik Helen uygarlığının en büyük bilim adamlarından olan Archimedes, M.Ö. 287 yılında Syrakusai'de doğdu.Genç yaşta ünlü bilim adamı Eukleides'den ders almak için dönemin en önemli bilim merkezlerinden olan İskenderiye'ye gitti. Yurduna döndükten sonra, bütün ömrünü bilime adayan Archimedes, bilimde pozitivizmin bayraktarlığını yapmıştır. Gözlemle mantıksal çıkarımı, tümdengelimle tümevarımı birleştirerek modern bilimsel yöntemin temellerini atan kişidir.

Archiemedes, henüz daha İskenderiye'de bulunduğu yıllarda dahi bilimle pratik ihtiyaçlar arasındaki ilişkiye oldukça önem vermişti. Bugün hala Mısır'da su çıkarmak için kullanılan Archimedes Vidası'nı icat etmiştir. Çiçero'ya göre Archimedes, güneş, dünya, ay ve gezegenlerin hareketlerini ve hatta ay ve güneş tutulmalarını gösteren bir 'planetarium' yapmıştı. Mekanik konulardaki uzmanlığının yanı sıra, matematik alanında da bir dahi olan Archimedes, (pi) sayısını bulmuş, yunan sayı sistemini geliştirmiş ve geometriyi geliştirmiştir. Mekanik alanında, hareketli makara, sonsuz vida, palanga, ve dişli çark gibi günümüz uygarlığında da halen kullanılan birçok aracın mucidi oldu.

Fizik alanındaysa suyun kaldırma kuvveti gibi oldukça önemli ve Archiemedes adıyla anılan ilkeyi tanımlayan Archiemedes, hayatı boyunca bilimi, insanlığın günlük-pratik ihtiyaçlarının hizmetine sunmuştu.

Archiemedes'in suyun kaldırma kuvvetini keşfedişinin ardından "evreka, evreka" (Buldum, buldum), diye bağırdığı rivayet edilir.

Üstün bir matematikçi olmasının yanısıra oldukça becerikli bir teknisyen de olan Archimedes'in icat ettiği savaş araçları, Romalılar'ın, Syrakusai'yi işgal etmelerini üç yıl geciktirdi. İlkeler, toplar ve güneş ışınlarını toplayarak düşman gemilerini tutuşturan aynalar bu araçlardan bazılarıydı. Doğduğu ve ömrünün ana kısmını geçirdiği kenti Syrakusai işgal edildiğinde, çözmeye uğraştığı bir matematik problemine öylesine dalmıştı ki kendisini öldüren askerin farkına dahi varamadı.
Son düzenleyen Safi; 4 Mart 2018 01:06