Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mart 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
EĞİTSEL OYUNLAR VE BEDEN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

EĞİTSEL OYUNLAR
I. Kitap Kaynaklı Eğitsel Oyun: Tilki Avı
Kaynak: Nurten Aslan, Yargıçoğlu Mat., Oyunla Eğitim II, Sayfa:48
II. Yöresel Eğitsel Oyun
Mersin Yöresi – Ateş
III. Kendi Ürettiğimiz Eğitsel Oyun: Hentbol Çemberi

KİTAP KAYNAKLI EĞİTSEL OYUN (Nurten Aslan; Yargıçoğlu Mat, Oyunla Eğitim II– sayfa 48)
Oyunun adı: Tilki Avı
Oyunun yeri : Bahçe
Oyundaki araç-gereçler:
Oyun süresi: 3 oyun
Oyunun seviyesi: 9-12 yaş
Oyuncu sayısı: Sınıf mevcudu (38 kişi).
Oyunun amacı: Temel motarik özelliklerden çabukluk ve dayanıklılık faaliyetlerini geliştirmektir.
Oyunun eğitsel değeri: Bu oyun ile öğrenci oyun içinde kurallara uyarak disiplin anlayışı kazanır. Aldığı rolü yerine getirmeyi öğrenir. Galibiyette şımarmama, mağlubiyette kabullenmeyi ve bu iki kavramın hayatın bir parçası olduğunu öğrenir.
Oyunun oynanması: Oyuncular sayılarına göre 4-5 oyuncudan oluşan küçük daireler meydana getirirler. Bu daireler bahçede dağılır. Her daire oyuncuları elele tutuşarak içinde bir tilki barındıracak tarzda oluşturur. Bütün tilkiler yuvalarında gizlenir. Ancak bir tanesinin yuvası yoktur ve aralarda koşuşur. Bunu ise bir avcı kovalamamaktadır.
Kovalanan tilki herhangi bir yuvaya sığındığında, diğer tilkinin derhal yuvayı terk etmesi ve avcıdan kaçması gerekir. Tilkinin yakalanması ile görevler değiştiği gibi ayrıca yönetici tarafından da sık sık yuva oluşturan oyuncularla tilki ve avcı olan oyuncular değiştirilir. Tek veya çift ayak koşularak da oyunda değişiklik sağlanabilir.







YÖRESEL EĞİTSEL OYUN (Yöre : Mersin)
Oyunun adı: ATEŞ
Oyunun yeri : Bahçe
Oyundaki araç-gereçler:
Oyun Süresi: 25 dk.
Oyunun seviyesi: 10-13 yaş
Oyuncu sayısı: En az 5, en fazla 13-14 kişi olabilir.
Oyunun amacı: Öğrencilere temel motarik özelliklerden çabukluk ve dayanıklılık faaliyetlerini geliştirmektir.
Oyunun eğitsel değeri: Temel kuralların oyun içinde öğrenilmesi. Oyun içerisinde diğer kişilere sevgili davranmayı, galibiyetle şımarmamayı, mağlubiyetle kabullenmeyi öğrenir.
Oyunun oynanması: Oyunculardan bir tanesi kura ile ebe olur. Ebe olan kişi oyuna başlanacağı zaman ateş der ve oyun başlar. Diğer öğrenciler bahçenin değişik yerlerine sağılırlar. Ebe bunlardan birini yakalamak zorundadır. Ebe oyunculardan birine yaklaştığı zaman yakalanacak olan öğrenci yakalanmamak için ATEŞ der ve iki kolunu yana açar. Ebe başka öğrencileri kovalarken serbest oyunculardan bir tanesi ataş halinde olan öğrencinin kolları altından geçerse o serbest kalır, yine kaçar. Ebe herhangi birini yakaladığı zaman oyun biter.
Tekrara oyun için kura ile ebe belirlenerek oyuna başlanır.














KENDİ ÜRETTİĞİMİZ EĞİTSEL OYUN

Oyunun adı: Hentbol çemberi
Oyunun yeri: Bahçe
Oyundaki araç gereçler: Sağlık topu, cimnastik minderi, hentbol kalesi, yarış direği ya da dönüş noktası, çember
Oyunun süresi: 20 dk
Oyunun seviyesi: 10-12 yaş
Oyuncu sayısı: sınıf mevcudu (25 kişi)
Oyunun amacı ve eğitsel değeri:
Amaç: Öğrencilerde temel motorik özelliklerden çabukluk, esneklik ve beceri faaliyetlerini geliştirmektir.
Eğitsel değeri: Bu oyun ile öğrenci yardımlaşmayı, başarı sağlamak için işbirliğini, takım ruhunu, grup bilincini ve grup çıkarlarını kendi çıkarları önünde olması gerektiğini öğrenir.
Oyunun oynanması: Sınıf mevcudu sayılar ortak olacak şekilde iki gruba ayrılır. Arka arkaya dizilen öğrencilerden ilk sıradakiler ters bank halini alır. Karın bölgelerine sağlık topu öğretmen tarafından konur. Öğrenciler bu şekilde üç metre ilerledikten sonra karınlarındaki topu yan tarafa bırakıp hemen jimnastik minderinde düz takla atarlar. Daha sonra 3 m. uzaklıktaki hentbol kalesinde takılı olan çemberden geçerek ilerideki dönüş işaretinin arkasından dönerler. Dönüşte giderken bıraktıkları sağlık topunu alıp, bir sonraki ters bank şeklini almış öğrencinin karın bölgesine koyarlar. Hangi grup daha önce bitirirse o takım kazanır.