Arama

Ses bir enerji midir? - Tek Mesaj #9

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Mart 2010       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Sesin birim hertz olup (1/s ) saniyedeki titreşim saysıyla ifade olur. Enerji birimi farklıdır joule, watt, N.m kg(m/s)(m/s) ifade edilir. Yani ses enerji olamaz.

Ses, nesnelerin titreşiminden meydana gelen ve uygun bir ortam bulduğunda da enerjisini bu maddesel ortamlar yardımıyla aktaran mekanik bir dalgadır. Bir dalganın frekansı, dalganın hava veya başka bir ortam içinden geçerken ortam içindeki moleküllerin ne sıklıkta titreştiğine bağlıdır. Frekans ileri geri titreşimlerin zamana bağlı olarak ölçülmesi ile hesaplanıyordur. Saniyedeki titreşim sayısı özel olarak Hertz birimi ile ifade edilmiştir (1 Hertz=1 döngü/saniye)!

Yani bu birim ses dalgalarının titreşim sıklığıdır diğer anlamda frekansıdır.Bunun yanında birimi kHz olan yüksek frekanslı ses dalgaları da vardır (insan kulağının duyabileceği sınır 20-20000 kHz arasıdır). Aynı zamanda ses dalgalarının taşıdıkları enerjiye bağlı olarak birim alana uyguladıkları kuvvet sesin şiddeti yani desibel ölçeğidir ve birimi Watt / Metrekare'dir. Görüldüğü gibi birimlerin farklı olması ses dalgalarının enerji olduğu gerçeğini değiştirmiyordur!
Son düzenleyen nötrino; 12 Şubat 2015 16:12