Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mart 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Uzun eşek, körebe, misket, yakan top, ip atlama, çivi, tüf tüf, birdirbir, gazoz, seksek, çelik çomak , çember çevirme, istop, saklambaç, mendil kapmaca hemen şu an aklıma gelen eski çocuk oyunlarından…

Peki şimdiki çocuklar bu oyunların hangilerini oynuyor? Hatta oynamayı bırakın, hangilerini biliyor?

Takvimlerimizin ilerleyen sayfaları, bugünümüzü mazi yaparken, başka değerlerimizide götürdü. Telli plastik arabalarını koşarak yarıştıran çocukların yerini, RC 1 Hp Porsche otomobilleri uzaktan kontrol eden tombişler aldı.

Mahalle, sokak oyunlarının yerini, bugün modern ev oyuncakları ( Made in China) veya PlayStation aldı.





Kaldırım taşlarından kaleler yapılarak oynanan, gurur vesilesi mahalle maçları artık tarih oldu.

Yakalamaç oynamaktan kan-ter içinde kalan ve mahalle çeşmesinin başında gülüşerek kanakana su içen çocukların seslerini duymak neredeyse imkansız.

Japon kale maç ederken, alınan keyfi PS FİFA bilmem kaç verebilir mi ? El kumandasıyla oynanan ayaktopu , ne mantık ???

Futbol oynamak için toplanmış çocuklardan takım kuranın “aldım verdim ben seni yendim” tekerlemesiyle yürürken, kalbindeki heyecanı, titreşimi hangi bilgisayar verebilir?





Körebe oyununda , yakalanan çocuğun , adı söylenmeden önceki nefesini tutması ve tatlı heyecanı yaşatabilen bir bilgisayar var mı ?

Zihinsel, bedensel gelişimi sağlayan ; iletişimi öğreten ; paylaşımı geliştiren eski oyunlarımız artık unutuldu, ya da çok azaldı.

Artık odadan odaya sanal arkadaşlık yapılıyor, telefon telleri üzerinde tüm oyunlar oynanıyor