Arama


_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
1 Nisan 2010       Mesaj #4
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

Gövdesi Yenilen Sebzeler


Balcan(Patlıcan):


Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayları geç geldiği için Konya patlıcanı diğer bölgelere göre geç yetişir.Konya yüksek bir şehir olduğundan ilkbaharları soğuk geçer.Yaz ayları da çabuk geçtiğinden bahçelerdeki patlıcanın ömrü az olur.Eylül ve Ekim aylarında kalan patlıcanlar da turşu için kullanılır.
Patlıcan rüzğarı sevmediğinden çok rüzğar alan bahçelerin patlıcanları yanıgara dediğimiz bereli bir şekil alır.

Gabak(Kabak):


Suyu çok seven kabak,çekirdekten yetiştirilir ve değişik türleri vardır.Konya’da yetiştirilen en ünlü türleri arasında kara kabak,asma kabağı ve tatlısı yapılan bal kabağı ile ekşili ve nohutlu olarak pişirilen et kabağını sayabiliriz.

Tomatis(Domates)


Domates gerek yeşilken,gerekse olgunlaştığı zaman değişik yemeklere çeşni vermek üzere kullanılır.Ayrıca yeşillerinden turşu ve olgunlarından domates suyu çıkarılır.

Pasille(Fasulye):

fasulye memleketimizde tae ve kuru kullanılmak üzere çok yerde ekilir.Şimdilerde ise ekim alanları oldukça yaygınlaşmıştır.Türleri arasında Ayşe Kadın fasulyesi,şeker fasulyesi ile çalı fasulyesi yaygındır.Bu tür fasulye(çalı fasulyesi)kılçıklı olur. Bu türlerin yanında bir de turşularda kullanılan ak fasulye vardır.

Bamya:


Bamya,taze ve kuru sebze olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.Bamya lezizi,midevi ve hazma yardımcı olan bir sebzedir.

Özellikle yetiştirilen sivri uzun,çekirdeksiz sarı ve açık yeşil renkli bamyalar yemeklerde,topak küçük bamyalar yazdan kurutularak çorbalarda kullanılır.

Bakla:


İlkbaharın ilk üretilen sebzesidir..Bahçe ve sakız türleri en iyileridir.Etli ve zeytin yağlı olarak pişirilir.Etlisi üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir.Tere otu baklanın garnitürüdür.

Biber:


Kıl biberler yeşil,gevrek ve tatlı olur.Pek nadir olarak ara sıra acısı da çıkabilir.Konya’da yazdan kış için dolmalık ve kıl biber kurutulur.Ayrıca kıl biberin tazesi turşu için kullanılır.

Patatis(Patates):


Yaz ve kış sebzesi olarak yemeklerde kullanılan patetesin en iyileri Konya dolaylarındaki köy ve kasabalarda yetiştirilir.İnlice patetesi Konmya’da tüketilen en iyi patetesler arasında sayılır.Bu patetesler kesildiği zaman içleri sarı bir görüntü verir.

Bezelye,Böğrülce,Karnıbahar,Kereviz,Enginar:

Bununla beraber bazı yabancılar dışarıdan getirdikleri adı geçen sebzelerden yemek pişirtilebilerdi.Bu bakımdan bu sebzeler hiçbir zaman Konya mutfağının sebzesi olmamıştır.

BAKINIZ
Bitki Anatomisi - Gövde
Son düzenleyen Safi; 13 Aralık 2016 00:55