Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Nisan 2010       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
52255d1467327444 hindi yetistiriciligi hindi1
  • Hindi diğer kanatlıların değerlendiremeyeceği gıdaları değerlendirir, eti daha ucuza mal olur.
  • Kanatlı etinin en kaliteli kesimi olan göğüs ve butlardaki et miktarı diğer kanatlılara göre daha fazladır.
  • Hindi, yediği yemi ete çevirme bakımından diğer kanatlılardan daha üstündür.
  • Hindiler gezindikleri yerlerde otları, böcekleri, bilhassa hasattan sonra tahılların döküntülerini yiyerek kıymetlendirirler.
  • Eti oldukça lezzetlidir. Özellikle diğer etlere oranla kolesterol oranın düşük olması tercih sebebidir.
Hindicilik Yapılacak Kümes Nasıl Olmalı?
Ülkemizde genelde mera şartlarına göre hindi üretimi yapıldığından kümesler özellikle palaz dönemimde özen kazanmaktadır.
  • Hindi palazları yerde ve ana makinelerinde büyütülebilir. Yada kümeslerin bir bölümü büyütme kısımı olarak ayrılır. Palazlar 100-150 adetlik gruplara bölünebilirse yığılmadan dolayı meydana gelebilecek ölmeler önlenmiş olur.
  • 4 haftlıktan sonra bölmeler kaldırılır. Hindi palazları 8haftalık olduktan sonra yavaş yavaş meraya alıştırmak için kümes dışına çıkarılırlar.
  • Öncelikle yetiştireceğiniz hindileri satacağınız firmalar ile anlaşmalısınız.Genellikle hindi eti satan et firmaların çoğu ile anlaşma yapmanız mümkün.
  • Ne tür hindi yetiştireceğinize karar verin.Firmalar tarafından genellikle beyaz hindiler tercih edilmektedir.
  • Ne kadar hindi yetiştireceğinizi belirleyip bu doğrultuda kümesinizi oluşturmaya başlayın.Unutmayın ki metre kare başına belli bir sayıda hindi yetiştirebilirsiniz.Bu sayının üzerine çıkmak hindileriniz için güzel sonuçlar doğurmayabilir.Hindiler için odun talaşı,yem ve su kapları ile ısı lambalarına ihtiyacınız olacaktır.
  • Kısa süreli,orta süreli ve uzun süreli besi yapmanıza göre, hindileri 12-24 hafta aralığında kesime vermeniz mümkündür.Daha açık olmak gerekirse, 12-14 hafta kısa süreli besindir ve ortalama bir hindi 6-8 kiloya ulaşır.Orta süreli kesim 16-18 haftadır ve hindi 8-10 kiloya ulaşır.Uzun süreli besi 20-24 haftadır ve hindi 12 kiloya kadar ulaşabilir.Burada stratejinizi doğru belirlemeniz kazancınızı da belli oranda değiştirecektir.
  • Yetiştirip sattığınız hindilerin yerini başka hindiler almalıdır.Bir kuluçka makinesi sayesinde yavru hindiler üretebilirsiniz.Yumurtadan çıkan yavru hindiler,birkaç saat sonra kendileri yiyip içmeye başlamaktadırlar.
  • Hindi çiftliği kurma maliyeti, yetiştireceğiniz hinde adedine göre değişkenlik gösterecektir.Güzel kazanç elde etmeniz için en az 100.000 TL gibi bir sermayeyi gözden çıkarmalısınız.Sermaye sıkıntısı yaşarsanız devletin sunduğu desteklerden yararlanabilirsiniz.Ayrıntılı maliyet hesaplaması için de bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kümes Büyüklüğü:
Besi yapılacak hindi kümeslerinde 1m2’ye 1.hafta 20-25 adet /2.hafta 15-20 adet/3-6hafta 10 adet/7-9.hafta 6-7 adet/9-24.hafta 3-5 adet hindi hesaplanmalıdır.
  • Tavan: Sıcak ve soğuğu önlemek üzere tecritli olmalı,çatı akmayacak şekilde kaplananmalı,kümes yüksekliği 2-2,5mt. olmalıdır.
  • Taban: Beton olması önerilmektedir. Ancak fazla çamur olmayan,nemsiz topraklar kümes tabanına yayılıp iyice sıkıştırılarak kullanılabilir.
DEVAMI Hindi Yetiştiriciliği
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Temmuz 2016 02:00