Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
17 Nisan 2010       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

oğlumun ev tozlarına ve zeytin ağacına karşı alerjisi var.Bugün aşırı öksürük başladı.Doktoruna bir türlü ulaşamadık .Ventolin ve pulmicort nebul verdim ,aerıus şurup verdim .Fakat çok telaşlıyım .Daha ne yapmam gerekiyor.


alerjik rinit tedavisi nasil yapılır?alerjik rinit tedavisinde esas yöntem bütün alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır. polen alerjisinde bu pek olay değildir ve tam olarak gerçekleştirilemez. polenden korunmak için alınacak önlemler; ot ve ağacınyoğun olduğu piknik ve açıka alanlarda olası olduğu kadar az bulunmak, olasıysa yüksek yerlerde yaşamak, saat 8 ila 14 arasında dış ortamda bulunmamaya çalışmak, polen mevsiminde olasıysa kapı ve pencereleri kapalı tutmak, klima ile bulunmakta olan mekan ve ulaşım araçlarını havalandırmaktır. ancak bu tedbirler tam uygulansa bile aktivitesi olabildiğince düşüktür. ev tozu akarından korunmak için nemli ortamdan uzak durmak, en azından yatak odasında halı, klim ve benzeri toz tutucu eşyaları kaldırmak, ıslak zemin temizliği yapmak, temizlik yapılırken o ortamda bulunmamak, akar alerjeni geçirmeyen yatak, yorgan ve yastık kılıfı kullanmak başlıca önlemlerdir.
çevresel alerjenden korunma tedbirleri yalnız olarak yeterli değildir. dolayısıyla ilaç tedavisi kesinlikle yapılmalıdır. her hasta için ilaç tedavisi farklıdır ve alerjisinin ağırlığına göre bu değişmektedir. bu tedavi yazılımı profosyonellik gerektiren bir yönetimdir ve alerji uzmanları tarafından planlanmalıdır. bu tedavide burundaki ve gözdeki kaşıntı, hapşırma ve akıntıyı giderecek anti-histaminik denilen antialerjik ilaçlar en sık kullanılan ilaçlardır. bu ilaçlar ağızdan kullanılabileceği gibi, direk buruna ve göze sıkılan damlalar durumunda de kullanılabilir. ancak burun tıkanıklığını gidermek ve daha ciddi alerjik rinit bulgularına hakim olmak için buruna sıkılan kortizonlu spreyler hekim kontrolünde kullanılmalıdır. bu ilaçlar hasta için ideal doz ve formulasyonda kullanıldığında yan tesirleri olmayan olabildiğince güvenilir ilaçlardır. bundan başka hastanın ön plandaki yakınmasına göre burundaki tıkanıklığı gideren, akıntıyı azaltan, gözdeki kızarıklığı azaltan vs ilaçlar da kulanılabilir. ancak yakınmaların uzun sürdüğü, sık ve uzun süreli ilaç kullanmak gerektiği durumlarda hele alerjik rinitle birlikte alerjik astım bulguları da varsa alerji uzmanı kontrolünde alerji aşısı yapılması olabildiğince etkili bir tedavi yöntemidir.
alerji aşısı etkili midir, yan tekileri var mıdır ve kim uygulamalıdır ?
alerji aşının içeriği alerji uzmanı tarafından hastanın alerji test ve klinik bulgu neticelerine göre seçilmeli ve programlanmalıdır. bu takdirde bu tedavi yöntemi olabildiğince etkilidir. ancak her alerjen tipi için faydalı değildir. bilhassa alerjik rinite neden olan polen ise olabildiğince etkildir. ama ev tozu akarı ve mantar alerjeninde ise daha az etkilidir. bundan başka diğer önemli bir husus ideal alerjen tercihi ve uygun bir şema ile alerji aşısı uygulanması bu çocukları alerjik astım gelişiminden de koruyabilmektedir. ancak ideal alerjen seçilmediği ve ideal dozlarda yapılmadığı durumlarda ise alerji aşısı çok ciddi yan etkilere sebep olabilir. bu aşının yapılması sırasında çocuğa ideal olmayan yüksek doz yada konsantrasyonda yapılırsa ölümcül anafaksi denilen acil reaksiyona sebep olabilir. bundan başka düşük dozda yapılırsa bu taktirde alerjik duyarlılığı arttırabilir. ancak bir çocuk alerji uzmanı basitçe doz ve konsantrasyonu ayarlayabilir. dolayısıyla çocuklarda alerji aşısı yalnızca ve yalnızca çocuk alerji uzmanı tarafından uygulanmalıdır.

Kaynak