Arama


The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
19 Nisan 2010       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Dünya Mirasları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara
200px DML amblem
Dünya Mirasları, UNESCO ("United Nations Education, Science and Culture" Türkçesi:Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür) tarafından belirlenen kültürel ve doğal varlıkların listesidir. Dünya miraslarının korunması için 175'ten fazla ülke bir antlaşma imzaladı. Bu şekilde dünya miraslarının gelecek nesillere aktarılması planlanıyor.
UNESCO'nun 1972 yılındaki genel konferansında hazırlanan 38 maddelik Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Antlaşması'nı imzalayan 175'ten fazla ülkenin korumayı garanti ettikleri anıt ve sit arasından Dünya Mirası Kriterlerine uygun bulunanlar listede yer alır.
Antlaşmayı imzalayan ülkeler tarafından seçilen 21 ülke temsilcisinin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi, ICOMOS ("International Council on Monuments and Sites" Türkçesi:Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) ve IUCN ("International Union for Conservation of Nature" Türkçesi:Dünya Doğayı Koruma Birliği) aday gösterilen değerler arasından seçim yapar ve listeyi oluşturur. Ayrıca komite, WHF'yi ("World Heritage Fund" Türkçesi:Dünya Miras Fonu) yönlendirerek dünyadaki değerlerin korunmasını sağlar.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: