Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
11 Mayıs 2010       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Ampuller: Aydınlatmada kullanılır ve elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirir. Ampullerin kullanıldığı yere, elektrik enerjisinin değerine ve cinsine göre çok çeşitli tipleri bulunur.

Elektrik süpürgesi: Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren yüksek devirli bir motora sahiptir. Bu motorun yüksek devirli olması (20.000 d/d), yüksek emme gücü sağlar. Bu ise temizlenmesi gereken yerlerdeki tozları emer ve bir torbada toplar. Halıyı dövüp tozunu kaldıran ve bu tozları emen tipleri de vardır.

Elektrikli fırın ve ısıtıcılar (sobalar):
Elektrik enerjisini ısı enerjisi şekline çevirip çalışırlar. Bunlarda bir direnç teli (rezistans) vardır. Tel genellikle krom-nikel alaşımında bir elemandır. Bu tel, fırının veya sobanın uygun yerine genellikle tuğlaların içine yerleştirilir. Tüp rezistanslı, kuvars sobalar da revaçta olan ısıtıcılardandır.

Elektrikli ütü: Isı enerjisini, elektrik enerjisinden sağlar. Bunun içinde de direnç teli vardır. Son senelerde alüminyumdan yapılan ütüler hafif olmakta ve kolaylıkla kullanılmaktadır. Ayrıca buharlı ütüler, ütüleme sırasında kumaşa buhar üflemekte ve ütünün daha iyi yapılmasını sağlamaktadır.

Elektrikli çamaşır makinası: Bir veya bir kaç elektrik motoru bulunur. Çamaşır kazanının içindeki pervaneyi çalıştıran motor, çamaşırların kazan içinde dönmesini (sağa- sola) sağlar ve çamaşırı yıkar.

Buzdolabı: Besinlerin taze olarak saklanması için soğuk bir ortam sağlar. Bu maksadı temin eden yine bir motor bulunur. Motor, soğutma işini yapan özel gazı sıkıştırmaya yarayan pompayı tahrik eder.

Bunların dışında çok çeşitleri olan elektrikli araçlardan bazıları şunlardır: Elektrik çakmakları, vantilatörler, el lambaları, elektrikli su ısıtıcıları, elektrikli battaniyeler, ekmek kızartıcılar, tost makinaları, elektrikli ocak, çeşitli ziller, karıştırıcılar (mikserler), meyve suyu makinaları, bulaşık makinaları gibi.
Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2018 23:55