Arama


Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
5 Haziran 2010       Mesaj #48
Eylül - avatarı
Ziyaretçi

DEVE TABANI


(Öksürükotu, Kabalak, Tussilago farfara, Composiae)
Ad:  deve tabani.jpg
Gösterim: 11927
Boyut:  144.8 KB
Yılanyastığıgillerdendir. Anavatanı Tropikal Amerika'dır. 25 civarında farklı türü vardır. En fazla 2,5 m'ye kadar uzayabilen bitkinin uzun saplı koyu yeşil renkli, derimsi dokulu, derinlemesine parçalı ve ayası oval delikli, 60 cm'e kadar uzayabilen, iri, gösterişli ve parlak yaprakları vardır. Bitkinin gövdesinden uzayan kökleri vardır. Çok gelişmiş bitkilerde bu gövde köklerinin keskin bir bıçakla dibinden kesilmesi bitkiye zarar vermez.

Deve Tabanı'nın üretimi, gövde çelikleriyle veya olgun yapraklarının kısa saplarıyla birlikte, uygun toprağa sapından daldırılmasıyla olur.

Deve Tabanı Bitkisinin Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:



Toprak: Bitki zengin karışımlı toprağı sever. Uygun toprak hazırlamak için; bahçe toprağına bir miktar yaprak çürüntüsü, kil ve yanmış çiftlik gübresi ilave edilir.
Su: Yaz mevsiminde bitkiye bolca su verilmelidir. Arada bir yapraklarına su püskürtülmelidir. Yeni çıkan taze yaprakları dışında, yaprakları ıslak bir bezle düzenli olarak silinmelidir. Kış mevsiminde bitkinin suyu biraz azaltılmalıdır.
Işık: Yarı gölge ve tam gölge yerleri sever. Üzerine doğrudan güneş ışığı gelmemelidir.
Sıcaklık: Bitki ılık ortamları sever. Kış mevsiminde en düşük sıcaklık 10 derece olmalıdır.
Gübre: İlkbahar ve yaz mevsimlerinde bitkiye ayda iki kez standart sıvı gübre verilmelidir.
Saksı Değiştirme: Bitkinin kökleri saksısını doldurmuşsa, ilkbaharda uygun toprak eklenerek, bitkinin saksısı bir numara büyüğü ile değiştirilir. Saksı çapı 20 cm'e kadar ulaşıp saksı değiştirilmek istenmezse, ilkbaharda bitki özenle saksısından sökülüp kökleri kırpılır ve uygun toprak eklenerek aynı saksıya dikilir.

Deve Tabanı geniş yere ihtiyaç duyar. Gölge ya da yarı gölge yerleri sever. İri ve parçalı yaprakları geniş mekanlarda tropik hava yaratır.

Normal oda sıcaklığında tutulmalıdır. Gece sıcaklığının 12 derecenin altına düşmemesi gerekir. Mart’tan Ekim’e kadar yapraklı bitkiler için hazırlanmış gübreler ile 15 günde bir sulanması yeterlidir.İlkbahar ve yazın bol su ister. Kışın toprağın fazla nemli tutulması doğru değildir. Mantar hastalıklarına yakalanabilir. Tırmanıcı bir bitki olduğundan boyu uzadığında kafes ya da çubuklarla desteklenmesi güçlenmesine ve düzgün uzamasına yardımcı olur.

Diğer İsimleri : Öksürükotu, Kabalak, Tussilago farfara, Composiae

Bileşikgillerden; her yerde özellikle nemli arazide yetişen bir bitkidir.Boyu 30-40 cm civarında bir bitkidir. Yaprakları geniş ve serttir, sapları ise uzundur. Çiçekleri, yapraklarından önce açar, altın sarısı rengindedir. Hekimlikte, çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Çiçekleri Nisan’da; yaprakları ise, Haziran ve Temmuz aylarında toplanıp, kurutulur.

Özellikleri

:
  • Hemen her türlü arazide yetişebilen bu bitkinin ortalama boyu 30 cm’ dir.
  • Birçok rahatsızlığa iyi gelir.

Faydaları

:
  • En belirgin özelliği idrar söktürücü olmasıdır.
  • Yapraklarından yapılan merhem, yara ve çıbanların çabuk iyileşmesini sağlar.
  • Ayaktaki şişkinlikleri giderir.
  • Astım hastalığının tedavisinde kullanılır.
  • Her türlü soğuk algınlığının iyileşmesine yar­dımcı olur.
  • Deri ve gözdeki iltihapları kurutur.
Son düzenleyen perlina; 8 Temmuz 2016 22:13