Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Ağustos 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

NODÜL NEDİR BOĞAZDA NE KADAR KALIRSA TEHLİKE YARATIR


Tiroid bezi içinde oluşan nodüllerden söz ediyorsanız alttaki yazıyı okuyunuz.

Tiroid nodülü tehlikeli mi?

Tiroid nodülleri tiroid bezinde oluşan yumrulardır. Nodüller, tiroid hücrelerinin anormal çoğalmaları ve büyümeleri nedeni ile oluşur.

Bazı yaşlı nodüller zamanla kireçlenir ve içi sıvı dolu kistlere dönüşür. Nodüller bir veya birden çok olabilir. Büyüklükleri de farklıdır. Tiroid nodülleri önemli bir sağlık sorunudur ama ne iyi ki çoğu iyi huyludur. Neredeyse yüzde 90'ından fazlası kanser hücresi içermez. Tiroid nodülünün ne şekilde tedavi edileceği konusunda kararı hastayı izleyen doktora bırakmak gerekiyor. Tiroid uzmanları, nodüllere tedavi yaklaşımını planlarken birçok şeyi aynı anda düşünüyor. Tedavinin nasıl ve ne zaman yapılacağı hastaya göre değişiyor. Bazı tiroid nodüllerinde süratle cerrahi girişim tavsiye edilirken bazılarını sadece izlemek yeterli olabiliyor.

KANSER Mİ DEĞİL Mİ

İster siz farkına varın, ya da arkadaşlarınız boynunuzdaki şişliği görerek sizi uyarsın, isterse herhangi bir muayene sırasında doktorunuz nodülü saptasın yapılacak ilk şey bunun kanser olup olmadığından emin olmaktır. Nodüllerin neden oluştuğu özellikle iyi huylu nodüllerin niçin meydana geldiği bilinmiyor. İyot eksikliğinin nodül gelişimini tahrik ettiği düşünülüyor. Kanser hücresi içersin veya içermesin nodüllerin de çok çalışanı, az çalışanı, normal çalışanı vardır. Doktorunuz nodülünüzle ilgili araştırma yaparken onun hormon üretimin durumunu da araştıracaktır.