Arama


RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
25 Ağustos 2010       Mesaj #3
RivaN - avatarı
Ziyaretçi


Aristo'nun eğitim alanına katkısı felsefe tarihinde olmuştur:


Aristoteles Hayatı ve Felsefeye Kazandırdıkları Nelerdir. Aristoteles bildiğiniz gibi bir Yunan felsefecidir. Bizlerde Aristoteles hayatı ve felsefeye kattılarını sizlerle paylaşıcaz bu yazımızda. Millattan Önce 384 yılı içerisinde doğan Aristoteles Makedonya kralının doktorunun oğludur. Daha sonra Eflatun’un derslerini dinlemek için Atina’ya giden Aristoteles bir süre sonra kendi de dersler vermeye başlamıştır. Bu dersler sonrasında felsefe kitapları yazmaya başladı ve ünü biranda yaygınlaştı. Eflatun’un ölümünün ardından, Makedonya kralı Philippos tarafından kralın on üç yaşında olan oğlu İskender’in (Büyük İskender) yetiştirilmesinde görevlendirilir.
  • M.Ö 355 yılına doğru Atina’ya dönerek felsefe okulunu kurdu. Apollon Lykeios’un kutsal korusu yakınındaki bir beden eğitimi yapısında kurulduğu için Lykeion (Lise) diye adlandırılan bu okulda derslerini gezinerek verdiğinden, kurduğu felsefe akımına da gezimciler adı verildi. Eğriboz adasına gitti ve orada Khalkis kentinde hayata gözlerini yumdu.
  • Aristoteles yaşamı boyunca metafizik, fizik, mantık ve estetik, insan bilimi gibi çok çeşitli konularda felsefe bilimine katkılarda bulunmuştur. Aristoteles’in Yeniçağ’dan önceki düşünürlerin en moderni olduğu söylenebilir. Eflatun, felsefe dehası bakımından Aristoteles’ten üstündür ama yöntem sağlamlığı ve günümüzde hala belli bir düzeyde benimsenen bir bilim kavramı getirmiş olması Aristoteles, çağdaşları arasında önde yer alan felsefecidir. Önce İslam düşünürleri İbni Sina ve İbni Rüşt, daha sonra da Hıristiyanlık ile Aristoteles’in felsefesini uzlaştırmaya çalışan Aquinolu Tommaso sayesinde Batı kültürünü kesin biçimde etkilemiştir.
Kaynak: