Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Eylül 2010       Mesaj #8
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  201257b.jpg
Gösterim: 639
Boyut:  36.2 KB


Özgönül Aksoy, YEM Yayın’dan yeni çıkan kitabı “Biçimlendirme”de şu soru üzerine düşünüyor, düşündürüyor: Biçimlendirilmiş bir dünyada kendi biçimlendirdiği dünyanın sorumlusu (mimarı) olarak insan, kültürleri ve uygarlıklarıyla “kaosu mu kozmosa çeviriyor, yoksa kozmosu mu kaosa?”Anadolu’daki ilk “mimarlık bölümü”nü KTÜ’de Erdem Aksoy ile birlikte kuran Özgönül Aksoy’un 1977 yılında Bina Bilgisi alanında yaptığı profesörlük çalışması olan bu kitap, Türkiye’de mimarlık düşüncesi ve öğretimine yapılmış değerli katkıları belgeleme amacıyla YEM Yayın tarafından okurların ilgisine sunuldu.

Özgönül Aksoy, insanın içine doğduğu biçimlendirilmiş dünyanın yine insan tarafından biçimlendirildiği fikrinden yola çıkıyor. “Biçimlendirme”de yapıp edilenlerin, üretilenlerin, tutum, davranış ve duyguların, yalnızca mimarlık yapılarının değil, toplumsal-kültürel ilişkilerin biçimleri üzerinde düşünüyor ve düşündürmeyi amaçlıyor.

Kitap, tasarlama faaliyetine bir biçim verme işi olarak bakabildiğimiz ölçüde mimarinin nesnesi “bina” ile öznesi “tasarımcı”yı ilişkilendirebileceğimizi gösteriyor. Burada “biçimlendirme faaliyeti” aracılığıyla hem üretim süreci, hem de “ürün” olarak tasarımın insan ve tasarımcı merkezli yönünün altı çiziliyor. Özgönül Aksoy 1970’lerin ikinci yarısındaki bu çalışmasıyla bize, daha sonra 1980’lerin başında bilimsel olarak ilk kez ortaya konulacak olan “tasarımın zihinsel etkinlik boyutu”nun aslında ayrılmaz bir parçası, “biçimlendirme etkinliği” üzerine bir temel bilgi sunmuş oluyor. Bütün bunların ötesinde kitap, onun tasarımı bir kültür ürünü, herkese ait beşeri bir etkinlik, şiir, öykü ve belki de oyun gibi gördüğünün kanıtı.

Mimdap