Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
30 Eylül 2010       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık



Ad:  Akdeniz_Tarım_Ürünleri.JPG
Gösterim: 38929
Boyut:  43.0 KB

Tarım


Bulundugu coğrafi konum nedeniyle deniz iklimine sahip olan Akdeniz bölgesi topragının tarıma elverisli olmasıyla bu bölgenin geçim kaynagı tarımdır. Gelisen tarım sektörü ve teknolojinin bizlere verdigi imkanlar dahilinde kıs aylarında sera içerisinde taze sebze yetistirmek mümkündür.
Bölgede yaşayanların büyük kısmı tarım işçiliğinde çalışır. Bu bölgede ekonomik değeri oldukça yüksek muz, kivi, çilek, turunçgiller ve tütün yetiştirilebilir. Bölgedeki tarım ihracata yönelik yapılır.

Akdeniz bölgesinde Sanayi tarıma oranla daha kısıtlıdır ve daha çok Adana - Mersin arasında ve İskenderun'da yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca bölgede yazın sıcaklığın yüksek olması ve denize kıyısı olduğundan turizm de gelir kaynağı olarak önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Antalya'ya dünyanın birçok yerinden turistler akın eder. Tarım yüksek teknolojiden dolayı yüksek verim alınarak gerçekleştirilir. Burada yaşayan çiftçiler hem varlıklı hem de teknolojinin en son tarım aletlerini kullanmaktadır. Ayrıca yabancı ülkelere de ihracat yapılan tarım ürünlerimiz bu bölgede yetiştirilmektedir.

Akdeniz bölgesinin kıyı kesimi ile iç bölgelerinde farklı tarımsal ürünler yetiştirilir. Çünkü iç kesimleri ile kıyı kesimleri arasında iklim farklılıkları bulunur. Kıyı kesiminin başlıca tarım ürünleri pamuk, üzüm, yer fıstığı, turunçgiller, muz, zeytin, incir ve susamdır. Bu kesimde özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğun olarak turfanda sebzecilik ve seracılık yapılmaktadır. Son 10 yıl içinde bu bölgede önemli artış göstermiştir.

Tarım Ürünleri


Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz, zeytin, incir, üzüm kıyı kesimlerinde yetişir. Antalya’da gelişmiş olan seracılık ve turfanda sebzeciliktir. Göller yöresi ve Teke’nin iç kesimlerinde iklim nedeni ile tarım farklılaşır. Burada daha çok tahıl ürünleri yetişir. Pamuk üretiminin %41’i, turunçgillerin %90’ı, muz üretiminin %100’ü, yer fıstığı üretiminin %90’ı, soya üretiminin %91’i, susamın %80’ni, gülün %100’ünü, anasonun %65’ini, karpuz üretiminin %29’u, sebzenin %26’sını, domatesin %22’si, üzümün %18’i, zeytinin %16’sı Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Pamuk; Bölgenin hemen her tarafında buğday yetişir. Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir. Pirinç; Hatay’da Amik ovasında, Kahramanmaraş çevresinde ve Silifke civarında yetişir. Pamuk; Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık %35’i bölgeden karşılanır. Tütün; Göller yöresinde ve Hatay çevresinde yetişir. Gül; özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılmaktadır. Turunçgiller; Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin ve Dörtyol da yetişir. Muz; Alanya ve Anamur çevresinde yetişir. Türkiye’de yetişen muzun tamamı bu bölgeden karşılanır. Haşhaş ve şekerpancarı; Göller yöresinde yetişir. Zeytin ve Üzüm; Kıyı şeridinin tamamında yetişir. Bölge ayrıca soya fasulyesi, yer fıstığı ve mısır üretiminde 1. sıradadır.

Seracılığın en yaygın olduğu bölge Akdeniz bölgesidir. Bölgede kış sıcaklığı sıfır derecenin altına düşmediği ve turfanda sebze, meyveciliğin gelişmesine neden olmuştur. Mersin ve Antalya kıyı şeridi turfanda sebzeciliğin en yaygın olduğu yerdir.

Hayvancılık

Ad:  Kıl_Keçisi.JPG
Gösterim: 23209
Boyut:  39.3 KB

Akdeniz bölgeside çayır ve otlaklık alanların az olmasından dolayı besicilik olarak diğer bölgelere göre geri kalmış yerlerden birisidir. Yerleşim yerleri olarak turizme yoğununlaşılması ve iş güç ihtiyacınında o yönde olması daha çok doğu tarafında olmasına sebeb olmuştur. Yaygın olarak kıl keçisi beslenmek ve koyunlarda yüksek dağlık bölgelerde bulunmaktadır. Teke Yarımadası, Taşeli Platosu ve Torıs Dağları’ nda küçükbaş hayvancılık yaygındır. Özellikle kıl keçisi beslenir. Dağların yüksek kesimlerinde koyun yetiştirilir. Arazinin çok engebeli olması nedeniyle hayvanların et ve süt verimi düşüktür. Antalya Yöresi’ nde arıcılık önemlidir.

Bitkisel üretimindeki ileri teknoloji düzeyi hayvancılıkta yerini geleneksel ve ilkel yöntemlere bırakır; bu nedenle hayvancılık pek gelişmemiştir. Daha çok küçük baş hayvanlar beslenir. Ülkedeki kıl keçilerinin ¼’ü koyunların ise %06’sı Akdeniz bölgesindedir. Bitkisel üretimden elde edilen gelirin hayvancılıktan elde edilen gelire göre çok yüksek olması hayvancılıkla uğraşan göçerlerin bitkisel üretime kaymasına yol açmaktadır. Yaygın olarak tavukçuluk ve arıcılık yapılan bölgede elde edilen bal miktarının Türkiye üretimi içindeki payı %12’dir. Deniz canlıları açısından pek zengin olmayan Akdeniz’de küçük çapta balıkçılık yapılır.
Derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Eylül 2018 23:12 Sebep: başlık ve sayfa düzeni