Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Eylül 2010       Mesaj #46
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  cennetin-kapilari.jpg
Gösterim: 266
Boyut:  63.9 KB

Yazar: Doğan Kuban
Yayınevi: Yapı Endüstri Merkezi

Anadolu’daki Görkemli Selçuklu Mirası Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi bir kitapla belgelendi.
Dünyanın en önemli mimari yapıtlarının içinde yer aldığı UNESCO Dünya Mirası Listesi’deki eşsiz yapıt Divriği Külliyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve YEM Yayın, İKSV işbirliğiyle bir kitapla belgelendi.
Anadolu’da Selçuk döneminden kalan en görkemli yapı kabul edilen Divriği Külliyesi’ni tarih ve sanatseverlerle buluşturan Cennetin Kapıları - Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi’nde Hürremşah’ın Yontu Sanatı fotoğraf sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Desteği ve YEM Yayın, İKSV işbirliğiyle bir kitaba dönüştü. Sergi baz alınarak hazırlanan kitap, daha önce sergilenmeyen fotoğrafları ve Doğan Kuban’ın bu kitap için kaleme aldığı özgün metinleri içeriyor.
Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi, mimari konsepti, anıtsal heykel nitelikli bezemesi ve benzeri olmayan yontularıyla dünya sanat tarihinde Türkiye Ortaçağ sanatının en önemli yapıtı olarak kabul ediliyor.
Yapının detaylarındaki ihtişamı gözler önüne sermek amacıyla devasa boyutlardaki fotoğraflarla önce İstanbul’da ve ardından TC Kültür Bakanlığı ile İKSV işbirliğiyle Paris, Metz, Famek, Strazburg ve Brezilya’da sergilenen Divriği Ulucamisi ve Şifahanesi Sergisi 2010 yılı sonuna kadar UNESCO Paris Merkezi’nde sergilenecek.
Mimar-fotoğrafçı Cemal Emden’in fotoğraflarından oluşan Cennetin Kapıları sergisi 1965 yılından bu yana Divriği Külliyesi hakkında kitaplar ve yazılar yayımlayan Prof. Doğan Kuban’ın metinleri ve Y. Mimar Basri Hamulu’nun tasarım ve sponsorluğu ile gerçekleştirilmişti.


Mimdap