Arama


The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
26 Ekim 2010       Mesaj #8
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Genel nüfus sayımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Genel nüfus sayımı, Türkiye'de istatistik işlerini yürütmekle görevli devlet kurumu olan "Devlet İstatistik Enstitüsü" (DİE), yeni adıyla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından periyodik olarak yapılan nüfus sayımıdır. TÜİK tarafından yapılan çok sayıdaki istatistik çalışmalarının en önemlisi "genel nüfus sayımı"dır.
Osmanlıda başarılı ilk nüfüs sayımı savaşa katılacak müslüman askerlerin sayısını ve yeni vergi kaynaklarının tespiti için 1831 yılında II. Mahmut tarafından yapılmıştır. Cumhuriyet'in ilanından sonra ise ilk kez 1927 yılında nüfus sayımı olmuştur ve bu yıldan itibaren genellikle 5 yıllık aralarla yapılmıştır. Bu uygulama esnasında ülke çapında sokağa çıkma yasağı uygulanmıştır. İlk kez sokağa çıkma yasağı olmaksızın adrese dayalı nüfus sayımının 2007 yılında yapılması planlanmış ve çalışmalar başlatılmıştır. "Adrese dayalı nüfus sayımı" Haziran 2007 tarihinde tamamlanmış, kalite kontrol çalışmalarının ardından Ocak 2008'de açıklanacağı bildirilmiştir.
Nüfus sayımlarındaki amaçlar şunlardır:Erkek-kadın nüfusu belirlemek,kırsal-kentsel nüfusu belirlemek,nüfus yerleşim yerlerine göre dağılımını belirlemek,okuma-yazma oranını belirlemek,eğitim durumunu belirlemek,nüfusu belirlemek,nüfusun yaşlara göre dağılımını belirlemek ve daha birçok amaçtan dolayı yapılır.
Nüfusun artışına baktığımızda ilk yıllarda erkek nüfus azdır,çünkü savaş olduğundan erkeklerin birçoğu geri dönememştir.1945 dönemlerinde II. Dünya Savaşı olduğundan erkekler silah altına alınmıştır.Erkekler olmadığından nüfus artışı fazla olmamıştır.Son dönemlerde ise nüfus planlamaları sayesinde nüfus artışı çok olmamaya başlamıştır.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: