Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
5 Kasım 2010       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
misafir adlı kullanıcıdan alıntı

LÜTFEN BU SORUMUUN CEVABINI YANITLAYIN.


İÇ KULAK: İç kulak işitme ve denge olayıyla ilgili asıl yapıları içermektedir ve şakak kemiğinin içinde bulunmaktadır. îç kulak başlıca iki yapıdan ve üç bölümden oluşmuştur. îlk yapı kemik, ikincisi ise zardan yapılmıştır. Zardan yapılmış olan bölüm kemik bölümünün içinde bulunmaktadır. İç kulağı kemik içine oyulmuş bir tüneller sistemi olarak düşünebiliriz. Bu tünel sisteminin tümüne birden kısaca “Labirent” denilmektedir (yapısı gerçektende bir labirenti andırmaktadır). Bu labirent, yani iç kulak, üç bölümden oluşmaktadır. Ortadaki bölüme “Vesti-bül” denilmektedir. Vestibül, orta kulağın iç yan tarafında bulunmaktadır.
Hemen önünde, kendisiyle bağlantı içinde olan işitme işlevinden sorumlu “Koklea” bulunmaktadır. Vestibülün arkasındaysa yine vestübülle ilişkisi olan vedenge işlevinden sorumlu “Semisirküler kanallar” denilen yarım daire biçiminde üç tünel bulunmaktadır. Vestibül, koklea ve semisirküler kanallar şakak kemiği içine oyulmuş tüneller gibidirler. Duvarları .kemikten yapılmış olan bu yapının içinde ona uyacak biçimde zardan yapılmış olan iç kulağın ikinci yapısı bulunmaktadır.


kaynak
İç kulak,

Oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Temel olarak iki sistemden oluşur. Vestibüler sistem, denge olayı ile ilgili sistemdir. Koklear sistem ise ses titreşimlerinin sinir uyaranlarına dönüştüğü yerdir. Orta kulaktaki son kemikçik oval pencere adlı zarı titreştirir ve bu titreşimle koklea (salyangoz) içindeki koyu kıvamlı sıvı harekete geçerek sinir uçlarını uyarır. Kulağın en hassas kısmı olan ve binlerce tüylü hücreden oluşan bu bölgenin farklı yerleri farklı frekanslardaki seslere karşı duyarlıdır. Kokleadaki sinir uçlarının uyarımıyla ses beyne iletilir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.