Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
18 Kasım 2010       Mesaj #27
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Bütün bedenin yıkanması suretiyle alınan abdesttir. Farzları 3'tür.


1- Ağıza bir defa su alıp çalkala­mak.
2- Buruna bir defa su çekip bur­nu temizlemek
3- Bütün vücudu tepeden tırnağa hiçbir kuru yer kalmayacak şekilde yı­kamak.

Boy abdestinin Peygamberimizin öğrettiği şekilde (sünnete uygun ola­rak) alınması ise şöyledir:
Gusül ab-desti almaya başlamadan önce vücu­dun herhangi bir yerinde bilinen, gö­rünen, ele gelen bir kirlilik varsa o gi­derilir. Cinsel organlar yıkanır. Bun­dan sonra gusül abdesti almaya niyet edilir, eüzü-besmele çekilir ve aynen namaz abdesti gibi abdest alınır. Ağız ve buruna ayrıca üçer defa dolu dolu su alınıp çalkalanır. Su dökmeye baş­tan başlamak, sağ ve sol omuzdan de­vam etmek üzere bütün vücut kuru yer kalmayacak şekilde ovuşturarak yıkanır.

Gusül abdesti gerektiren durumlar:
1- Âkil (akıllı) ve baliğ (erginleş-miş) erkek ve kadın her Müslümanın herhangi bir nedenle cünüp olmaları gusül abdesti almayı gerektirir. Bu­nun uyanıkken veya uyku halinde ol­ması (intilam) birdir.
2- Ay hâli olan kadınların ay hâli bitiminde, lohusa olan bir kadının da lohusalığı geçtikten sonra gusül ab­desti alması gerekir. Bu iki maddedeki durumlarda gusül abdesti almak farz­dır. .

Cuma ve bayram namazları için, hac ve umre makdasıyla ihrama girer­ken gusül abdesti almak ise sünnettir.
Kendisine gusül gereken kimse na­maz kılamaz, Kur'an'a el süremez, ezberindeki Kur'an ve sure ve âyetle­rini okuyamaz. Kabe'yi tavaf edemez. Zorunlu olmadıkça camiye, mescide giremez.

İslam Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 25 Haziran 2016 02:22