Arama


snackbloot - avatarı
snackbloot
Ziyaretçi
23 Kasım 2010       Mesaj #6
snackbloot - avatarı
Ziyaretçi
Sayısal Bölümü Meslekleri 6

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

Programın Amacı
Moleküler biyoloji ve genetik programının amacı, genetik ve biyoteknoloji alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Moleküler biyoloji ve genetik programında biyoloji, kimya, matematik, ve bilgisayardan başka elektrik ve manyetizma, mikrobiyoloji, fizyoloji, gen moleküler biyolojisi gen mühendisliği uygulamaları gibi dersler okutulmakta, staj ve bitirme projesi yaptırılmaktadır.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Moleküler biyoloji ve genetik programını bitirenlere "Biyolog" ünvanı verilmektedir. Moleküler biyologlar hastanelerde, sağlık koruma enstitülerinde, ıslah merkezlerinde, ilaç endüstrisinde görev alırlar ve laboratuvarlarda özellikle hücrelerin incelenmesi, genetik yapısının özümlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yaparlar.
Çalışma Alanları
Moleküler biyologlar üniversitelerin, fen, tıp, ziraat, eczacılık ve veterinerlik fakültelerinde akademisyen olabilirler, TÜBİTAK gibi resmi kurumlarda ve ilaç endüstrisinde araştırmacı, çeşitli sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında yönetici olarak görev alabilirler. Bu bölümün esas amacı, uluslararası düzeyde bilim adamı yetiştirmek olup öğrencilerini bu amacı gerçekleştirecek bireyler olarak yetiştirmeye çalışmaktadır.

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ
Programın Amacı
Nükleer enerji mühendisliği bölümünün amacı nükleer enerjinin üretilmesi, geliştirilmesi ve barışçı amaçlarla kullanılması ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Nükleer enerji mühendisliği, teknolojiye ve bilgisayarlardaki gelişmeye paralel olarak gelişmiştir. Nükleer enerji mühendisliğinde karışık gerçek sistemler için analitik hesap yapma olanağı olmadığından hesaplamaların çoğu sayısal olarak bilgisayarlarda yapılır. Bu nedenle, bu alanda bilgisayar programlama ve sayısal matematik en çok kullanılan araç durumuna gelmiştir. Nükleer enerji mühendisliği araştırıcı, geliştirici, kurucu, üretici ve yönetici bir mühendisliktir. Lisans eğitiminin ilk üç yılı nükleer enerji mühendisliğine hazırlık yıllarıdır. Bu yıllarda nükleer enerji mühendis adayı beş yarıyıl matematik, altı yarıyıl fizik, bilgisayar programlama, termodinamik, akışkanlar mekaniği, mukavemet, malzeme bilgisi, ısı iletimi, ısı makineleri, elektronik ve çeşitli ölçme teknikleri laboratuarları, teknik çizim gibi temel mühendislik dersleri alır. Lisans eğitiminin son yılında nükleer enerji mühendisliğinin temelini oluşturan nükleer reaktör fiziği, mühendisliği, kontrolü gibi dersler ve bu derslerin yanı sıra uygulamalara da önem verilir. Ayrıca yaz aylarında iki ay nükleer bir kuruluşta staj zorunluluğu vardır.
Gereken Nitelikler
Nükleer enerji mühendisliği alanında eğitim görmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe ve analitik düşünme gücüne, fizik bilimine karşı derin bir ilgiye ve bilimsel meraka sahip, yaratıcı kimseler olması beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Nükleer enerji bölümünü bitirenler "Nükleer Enerji Mühendisi" ünvanını alırlar. Nükleer enerji mühendisi nükleer enerji ile çalışan elektrik santrallarının tasarımı, yapımı, işletmesi ve geliştirilmesi gibi işlerde çalışır.
Çalışma Alanlar
Nükleer enerji mühendisleri Türkiye Atom Enerjisi ve Endüstri Kurumu ve TÜBİTAK gibi araştırma kurumlarında ve üniversitelerde çalışabilmektedir. Halen ülkemizde nükleer enerji mühendislerinin iş alanları oldukça sınırlı olmakla birlikte teknoloji ilerledikçe bu mühendislik alanının hizmetlerine duyulan ihtiyaç da artmaktadır.

ORMAN ENDÜSTRİSİ MÜHENDİSLİĞİ
Orman endüstrilerinin kurulması, işletilmesi, idaresi,işlenmiş orman ürünlerinin standardizasyonu, kalite kontrolleri ve pazarlanması, orman ürünleri kimyası, kağıt fabrikası, teknik resim, endüstri işletmeciliği gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır.Bölümün amacı orman endüstri sektöründe ihtiyaç duyulan mesleki elemanları yetiştirmektir.
Bu bölüme girmek isteyenlerin biyoloji dersi gibi başta fen derslerinin yanı sıra, doğa ve çevre bilinci gelişmiş insanlar olması istenir.Mezunlar orman ürünleri işleyen sanayi dallarında çalışırlar.Orman ürünleri sanayi, selüloz ve kağıt endüstrisi, orman bakanlığı, özel sektöre ait yonga, kağıt, kereste, parke, kaplama ve kontraplak, lif, levha gibi ürünler üreten fabrikalarda iş imkanları vardır.Ayrıca mezunlar mobilya üretimi ve kereste üretimi gibi işlerde kişisel olarak çalışabilirler.

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ
Programın Amacı
Orman mühendisliği programı, orman alanlarının saptanması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda eğitim ve araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Orman mühendisliği programında başta biyoloji özellikle botanik olmak üzere genellikle kimya, matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Lisans programlarına özgü dersler ise, daha çok son iki yılda toplanmıştır. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür. Öğrenciler stajlarını fakültedeki uygulama alanlarında ve kamuya veya özel sektöre bağlı işletmelerde yaparlar.
Gereken Nitelikler
Orman mühendisliği programına girebilmek için, başta biyoloji olmak üzere, fen derslerinde başarılı ve ortalamanın üzerinde bir akademik yeteneğe sahip olmak gereklidir. Açık havada, çoğunlukla da kentlerden uzak, tenha yerlerde yaşamaktan hoşlanan kimseler ormancılıkla uğraşmaktan mutlu olabilirler.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Orman mühendisliği bölümünü bitirenlere "Orman Mühendisi" ünvanı verilir. Orman mühendisi orman alanlarını saptar, haritalarını hazırlar, yeni orman yetiştirilecek araziyi belirler, ağaçlandırma yapar, kesilecek ağaçların belirlenmesi, programlı ağaç kesimi, ağaçlardaki zararlı hayvanlarla ve orman yangınları ile savaşım için gerekli planları hazırlar ve uygular.
Çalışma Alanları
Orman mühendisleri genellikle devlet sektöründe görev almaktadırlar. Bazıları da özel sektörde iş bulabilmekte veya müteahhitlik yapabilmekte ve daha doyurucu kazanç sağlayabilmektedirler.

OTOMOTİV ÖĞRETMENLİĞİ
Her türlü içten yanmalı motorların, makine sistemlerinin mekanik ve enerji dönüşüm sistemlerinin mekanik ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretim planlaması ile onarım programlarında çalışacak elemanlar yetiştirir. Pedagojik formasyon alarak meslek dersi öğretmeni olunabilir. Bu programın yaratıcı bir hayal gücüne ihtiyaç vardır. Uzay ilişkileri ve el becerileri bu özellikleri tamamlamalıdır.

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSLİĞİ
Programın Amacı
Petrol ve doğalgaz mühendisliği programı, petrolün ve doğalgazın bulunması, çıkarılması ve üretimi konularında eğitim yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Petrol ve doğalgaz mühendisliği programında fizik, matematik, kimya ve jeoloji gibi temel dersler; üçüncü ve dördüncü yıllarında ise petrol jeolojisi, petrol üretimi mühendisliği, doğalgaz mühendisliği, sondaj mühendisliği gibi petrol ve doğalgaz mühendisliği ile ilgili dersler verilmektedir. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak sürdürülmektedir ayrıca, öğrenciler yaz aylarında staj yapmak zorundadırlar.
Gereken Nitelikler
Petrol ve doğalgaz mühendisliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğe sahip ve fen derslerinde özellikle kimya konusunda başarılı olmak gereklidir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümünü bitiren öğrenciye ""Petrol ve Doğalgaz Mühendisi" ünvanı verilir. Petrol ve doğalgaz mühendisi, petrol yataklarının bulunması, çıkarılması ve üretimi ile uğraşır; bu işler yapılırken petrol arama ve sondaj çalışmaları jeologlarla birlikte yürütülmektedir. Jeotermal kaynakların bulunması ve üretimi çalışmaları da bu alanda yetişen mühendisler tarafından yapılır. Petrol ve doğalgaz mühendisleri sahada sondaj mühendisi, üretim mühendisi, rezervuar mühendisi, bankalarda yatırım mühendisi olarak görev yaparlar.
Çalışma Alanları
Petrol ve doğalgaz mühendisleri, Enerji Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğünde; TPAO ve ona bağlı şirketlerde; özel petrol şirketlerinde, MTA, DSİ ve BOTAŞ' ta görev almaktadırlar.

PEYZAJ MİMARLIĞI
Programın Amacı
Peyzaj mimarlığı programının amacı, insanın doğal çevresinin bilinçli bir biçimde, insanlar için yararlı ve estetik özellikleri olan bir çevre halinde düzenlenmesi konusunda çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Peyzaj mimarlığı programında fizik, kimya, zooloji, botanik, jeoloji, meteoroloji, peyzaj mimarisi teme ilkeleri, perspektif model çizme tekniği, süs bitkileri üretim tekniği, şehir ve bölge planlamanın temel ilkeleri, peyzaj ekolojisi, kırsal çevre sorunları, ağaçlandırma, bitki sosyolojisi gibi dersler okutulmaktadır.
Gereken Nitelikler
Peyzaj mimarlığı alanında çalışmak isteyen bir kimsenin normalin üzerinde bir genel akademik yetenek dışında şekil-uzay yeteneğine ve estetik görüşe sahip, biyolojiye ilgili ve tabiatı seven bir kimse olması gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Peyzaj mimarlığı programını bitirenlere "Ziraat Mühendisi" ünvanı verilir ve diplomada bölümün adı belirtilir. Peyzaj mimarlığı alanında yetişen ziraat mühendisi doğal çevreyi bozmadan, insan ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması için planlar yapar, bir kentte parkların, bahçelerin, tarım alanlarının, yol ve binaların nerelere yerleştirilmesi gerektiği konusunda incelemelerde bulunur.
Çalışma Alanları
Peyzaj mimarlığı genellikle belediyelerde ve toplu konut yapan inşaat şirketlerinde görev alabilirler.

SAĞLIK MEMURLUĞU
Programın Amacı
Sağlık memurluğu programının amacı, insanların sağlık sorunlarını çözmede yardımcı olacak insan gücünü yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Sağlık memurluğu programında anatomi, fizyoloji, biyokimya, istatistik, mikrobiyoloji, parazitoloji, psikoloji, kişiler arası ilişkiler, iç hastalıkları ve bakımı, cerrahi hastalıklar ve bakımı, bulaşıcı hastalıklar ve bakımı halk sağlığı ve bakımı, gibi dersler okutulmakta, klinikte uygulama yaptırılmaktadır.
Gereken Nitelikler
Sağlık memurluğu programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, insanlara yardım etmekten hoşlanan ve insanlarla iyi iletişim kurabilen, bedence sağlam, dayanıklı, sabırlı, sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Sağlık memurluğu programını bitirenlere "Sağlık Memuru" ünvanı verilir. Sağlık memurları hekimlerle işbirliği halinde çalışırlar. Hastanın ameliyata hazırlanması, ameliyat sonrası bakımı, hekimin yönergesi doğrultusunda ilaç veya oksijen uygulamalarının yapılması, tanı ve tedavi için kullanılan araç-gereç ve ilaçların hazırlanması, hastaların hekim tarafından belirlenen tedavi planının uygulanması gibi işler sağlık memurlarının görevlerindendir. Çalışma saatleri değişik olup vardiyalı çalışma ve nöbete kalma söz konusudur.
Çalışma Alanları
Sağlık memurları özel ve resmi hastanelerde, dispanserlerde sağlık ocaklarında, ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, günlük bakım ve uzun süreli hasta bakım merkezlerinde, ilkyardım merkezlerinde görev alabilirler. Bu alanda yetişmiş insan gücüne çok ihtiyaç olduğundan mezunların iş bulma sorunu olmayacaktır.

SERAMİK MÜHENDİSLİĞİ
Seramik mühendisliği programının amacı, seramik teknolojisi ve seramik sanatları alanında çalışacak yaratıcı insan gücü programını yetiştirmektir. Sanata karşı ilgisi ve yeteneği bulunan, yaratıcı güce sahip olan her aday bu alanda başarı gösterebilir. Seramik mühendisi kil ve topraktan seramik ürün yapımı ile ilgili yöntemler geliştirir, seramik yapımında kullanılacak malzemenin fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirler, kalite ve tip olarak uygun malzemeyi seçer.

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ
Sistem mühendisliği, basit alt sistemlerin ve ya bu alt sistemlerden oluşan karmaşık sistemlerin tasarımını, üretimini ve bakımını, zaman ve maliyet kısıtlarını da göz önünde bulundurarak, gerçekleştirmek amacını taşır. Günümüz dünyasında, karmaşık sistemler genellikle teknik, biyolojik, sosyolojik, çevresel endüstriyel, politik, finansal ve ekonomik sistemlerden en az birkaçının bir bileşkesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sistem mühendisliği programları, işlevsel olarak tek ve bütün bir birim olan bu karışık sistemlerin analizi için gerekli tüm temel kavram, araç ve metotları öğrenciye sunar. Farklı disiplinlerden çeşitli yöntemleri bir arada kullanabilen sistem mühendisliği programlarını en temel araçlarından bir tanesi de bilgisayarlardır. Sistem mühendisleri çok farklı alanlarda faaliyet gösteren kurumlar içinde oldukça farklı birim ve kademelerde (üretim, planlama, kontrol, yönetim gibi) görev alabilirler.

SU ÜRÜNLERİ
Programın Amacı
Su ürünleri programında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilim; balık, istakoz, kerevit gibi su hayvanlarının avlanması, bunların havuzlarda üretilmesi ve pazarlanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Su ürünleri programında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilim derslerinden başka ekoloji, balık üretim teknolojisi, su kimyası ve kirlenmesi, balık besleme ve yem teknolojisi, av malzemeleri yapım tekniği, kooperatifçilik ve modern işletme tekniği gibi dersler okutulmakta, uygulamalar yaptırılmaktadır.
Gereken Nitelikler
Su ürünleri programına girmek isteyen kimselerin, başta biyoloji olmak üzere, temel bilimlere ilgi duymaları, açık havada çalışmaktan ve balık yetiştirmekten hoşlanmaları beklenir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Su ürünleri programını bitirenlere "Su Ürünleri Teknikeri" ünvanı verilir. Su ürünleri teknikeri, balık, istakoz, sünger vb. Su hayvanlarının avlanma mevsimi ve avlanma teknikleri konusunda balıkçıları aydınlatır. Su ürünlerinin havuzlarda üretimi için yumurtaların havuzlara yerleştirilmesi, havuzların mikroplardan arındırılması, balıkların doğal veya yapay yemlerle beslenmesi, ambalajlanması ve pazarlanması ile ilgili işleri su ürünleri ziraat mühendisinin denetimi altında yürütür.
Çalışma Alanları
Su ürünleri teknikeri, devlet sektöründe veya özel sektöre ait su ürünleri üretim merkezlerinde çalışabilir veya kendileri özel üretim yeri açabilir.

ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA
Programın Amacı
Şehir ve bölge planlama bölümü, şehir alanının ekonomik olanaklara, insanların ihtiyaçlarına ve estetik kurallara uygun olarak planlanması ve çevre düzenlenmesine ilişkin eğitim ve araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Şehir ve bölge planlama bölümlerinde öğretimin ilk yılında öğrenciler matematik, sosyoloji, antropoloji (insanbilim), ekonomi, şehir planlamaya giriş dersleri alırlar. Daha sonraki yıllarda ise mühendislik bilimleri (jeodezi-fotogrametri, çevrebilim, bilgisayar vb.); şehir ve köy sosyolojisi, planlaması, ekonomisi, şehir desenleme, istatistik, araştırma yöntemleri gibi dersler okutulur.
Gereken Nitelikler
Şehir ve bölge planlama bölümlerine girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra, matematik, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, tarih gibi derslerde başarılı olmak gerekir. Ayrıca kişinin mimarlar için gerekli diğer niteliklere de sahip olması çalışma hayatında başarısını artırır.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Şehir ve bölge planlama programından mezun olanlar "Şehir Plancısı" ünvanını alırlar. Şehir plancısı şehirde konut, endüstri, ticaret, eğitim, sağlık vb. gereksinimler için arazinin nasıl kullanılacağına, binaların nerelere hangi yoğunlukta yerleştirileceğine karar verir ve bu kararın uygulanması ile ilgilenir, sosyo-ekonomik gelişmelere paralel olarak şehirlerin gelişmesi için gerekli mekân düzenlemesini en uygun ve ekonomik biçimde oluşturmaya çalışır. Bunun için şehir plancısı, doğal çevre, sosyo-ekonomik yapı ve şehrin mekân yapısı arasında var olan ya da olması gereken karşılıklı ilişkileri dikkate alır. Şehrin fiziksel, sosyo-ekonomik ve demografik (nüfus) durumunu inceler, geleceğe ilişkin tahminler yapar. Şehir plancısının, bir kentin planının hazırlanması ve planın uygulanması aşamalarında, sosyal mühendislik ve yönetim bilimlerinden çok sayıda uzmanla bir arada çalışması gerekmektedir. Kentin gelişimi ve biçimi ile ilgili kararları şehir plancısı verirken; örneğin, alt yapı ile ilgili uygulamalarda çevre mühendisleriyle, açık alan düzenlemeleri ile ilgili konularda peyzaj mimarlarıyla işbirliğine gerek duyulmaktadır.
Çalışma Alanları
Ülkemizde şehir plancılarının çoğunluğu planlamacı olarak Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Enerji Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında görev almaktadırlar. Serbest çalışan şehir plancıları, İller Bankası tarafından ihaleye çıkarılan şehir imar planlarını hazırlama işini alabilirler. Ülkemizde şehir plancılığı yeni bir meslektir. Bu nedenle şehir plancıları gerek kamu kesiminde gerek özel kesimde kolay ve oldukça doyurucu ücretli iş bulabilmektedirler.

TASARIM KONSTRÜKSİYON ÖĞRETMENLİĞİ
Bölümün amacı, ülkemizdeki teknik okullara vasıflı ve nitelikli makine teknik öğretmen yetiştirmektir. Program, tasarım ve üretime yönelik eğitim verilmektedir.Bu bölümde okuyanların bir öğretmende sahip olması gereken temel özelliklerin yanı sıra yaratıcılık özellikleri olması gerekir.Mezunlar devlette iş bulabilirler bunun yanında özel sektörde de çalışma imkanları az da olsa vardır.

TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ
Programın Amacı
Tekstil mühendisliği bölümü tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda araştırma ve eğitim yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Tekstil mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır. Bölüm mezunları öncelikle tekstil fabrikalarında üretimle doğrudan ilgili teknik eleman olarak çalışmak üzere yetiştirilmektedirler. Bu nedenle tekstil mühendisliği adı altında verilen eğitim genellikle "Tekstil Teknolojisi ve Tekstil Kimyası ve Terbiyesi" çerçevesindedir. Tekstil mühendisliği programında iplik, dokuma, örme ve konfeksiyon, kalite kontrol konularında; tekstil kimyası ve terbiyesi ise lif, boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi kimyası ile, baskı, apre, kimyasal tekstil kontrol konuları ile ilgili dersler verilir. Tekstil mühendisliği öğrencileri için uygulama çok önemlidir. Bu nedenle laboratuvar çalışmasına ek olarak staj da yapılmaktadır.
Gereken Nitelikler
Tekstil mühendisliği alanında çalışmak isteyenlerin matematik ve fen derslerinde başarılı olmaları, kimya ve ekonomi konularına ilgili olmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Tekstil mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Tekstil Mühendisi" ünvanı verilir.
Çalışma Alanları
Tekstil mühendisliği mezunları iplik, dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında; fiziksel kontrol laboratuvarlarında; yapay lif üreten fabrikaların kasar, boya, apre bölümlerinde; kimyasal tekstil kontrol laboratuvarlarında; boyar madde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrika veya bunların dallarında çalışabilirler. Tekstil sanayi ülkemizde giderek daha çok önem verilen ve gelişen bir alandır. Bu nedenle bölüm mezunlarının iş bulmaları kişisel yetenekleri ölçüsünde kolaylaşacaktır. Özel sektörde çalışanlar, yetenekleri, statüleri ve sektörün kuralları çerçevesinde para alırlar.

TELEKOMİNİKASYON MÜHENDİSLİĞİ
Bu mühendislik disiplininde enformasyonun üretimi, dağıtımı ve algılanması esastır.Analog ve sayısal formda haberin gönderilmesi, transmisyon sistemleri, bilginin işlenmesi ve depolanması, ses ve veri için GSM gibi hareketli haberleşme sistemleri, telekominikasyon şebekeleri, internet sistemleri, optik ve uydu haberleşmesi, radar ve uzaktan algılama sistemleri bu programın eğitim ve araştırma konularını oluşturur.
Mezun öğrenciler telekomikasyon mühendisi ünvanını alırlar.Türk Telekom, Alcatel, Siemens, Turkcell, Telsim, Avea gibi GSM firmaları, TUBİTAK, sivil ve askeri devlet kuruluşları ile bilgisayar sektörü ve diğer özel sektör kuruluşlarında çalışabilirler.

TIBBİ BİYOLOJİK BİLİMLER
Programın Amacı
Tıbbi biyolojik bilimler programı modern tıbbın gereksinimlerinden doğmuş olup amacı tedavi edici hekimin yeterince uğraşamadığı tıbbın temel konularında, geniş teorik bilgiye sahip ve uygulamaya yatkın araştırmacı yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Tıbbi biyolojik bilimler programında öğretim 4 yıldır. Tıbbi biyolojik bilimler bölümünün ders programları öğrenciye biyoloji ve tıp bilimleri yanında klinikle işbirliği sağlamak amacıyla enzimoloji, endokrinoloji, immünoloji, klinik genetik, hematoloji, onkoloji gibi klinik bilim dallarında da geniş temel bilgiler kazandıracak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca tıp fakültelerinde yeterince gelişmemiş bulunan insan genetiği ve teratoloji bilimlerinin, alt dallarına ayrılarak daha geniş bir şekilde öğretilmesi uygun bulunmuştur. Nihayet bilimsel çalışmada çok gerekli laboratuvar yöntemlerinin ve verilerin değerlendirilmesinde kullanılacak metotların öğretilmesi amacıyla da eğitime, uygulamalı matematik, biyoistatistik, bilgisayar sistemi, deney hayvanlarının ve bitkilerin tıpta kullanımı, elektrik-elektronik cihazların tıpta kullanımı gibi dersler, geniş uygulamaları ile birlikte, eklenmiş bulunmaktadır. Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümünde fizik, kimya, biyokimya, anatomi, histoloji, embriyoloji, fizyoloji, biyofizik, farmakoloji, mikrobiyoloji ve parazitoloji gibi dersler okutulmaktadır. Öğrenci dördüncü yılda belirli bir konuda mezuniyet tezi alarak bir araştırma yapmakla yükümlüdür.
Gereken Nitelikler
Bu bölümde başarılı olabilmek için bilimsel çalışmayı sevmek esastır. Tıbbi biyolojik bilimler iyi bir fen ve matematik bilgisine sahip, sabırlı ve başladığı işi tamamlayabilen araştırıcı ve yaratıcı karakterdeki öğrencilerin özellikle seçebileceği bir programdır.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Tıbbi biyolojik bilimler programını bitiren öğrenciye "Tıbbi Biyolog" ünvanı verilir. Tıbbi biyolog, kanun ve tüzüklerde biyologlar için tanınan bütün haklara sahiptir. İsteyenler, sağlık bilimleri enstitüsü içinde istedikleri dalda yüksek lisans ve doktora eğitimi yaparak akademik ünvanlara sahip olur ve böylece tıbbın temel bilim dallarında öğretim üyeliği şansını kazanmış olur. Arzu edenler, biyologların kabul edildikleri tıp dallarında ihtisas eğitimi yaparak uzmanlaşabilirler. Örneğin, mikrobiyoloji dalında uzmanlaşarak özel bir bakteriyoloji laboratuvarı kurabilirler.
Çalışma Alanları
Tıbbi biyolojik bilimler programı mezunları yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak çalışabilirler, klinik ve laboratuvarda yönetici olarak görev alabilirler. Bu bölüm mezunları hiçbir biçimde tedavi edici hekimlik yapamazlar. Ülkemizde giderek gelişmekte olan ilaç ve gıda endüstrisi içinde yer alan deneme, geliştirme ve kalite-kontrol laboratuvarlarını yönetmede tıbbi biyolojik bilimler bölümünü bitirenlere ihtiyaç duyulacaktır.

TÜTÜN EKSPERLİĞİ
Bölüm tütün bitkisinin yetiştirilmesinden, tütünün içilecek hale gelinceye kadar geçirdiği evrelerde yapılması gereken tüm işlemlerde çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektedir. Tütün eksplerlerinin başlıca çalışma alanı Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlardır. Bunun yanı sıra özel sektör sigara şirketlerinde de çalışabilirler.

UÇAK MÜHENDİLİĞİ
Havada seyreden her türlü aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarımının teknolojisi ve işletme konularında eğitim ve araştırma yapılır. THY, Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde, Tusaş, Mke kurumunda ve bazı özel havacılık şirketlerinde çalışılabileceği gibi makine mühendisliği sahalarında da çalışılabilir. Gözlem istasyonları ve rasathanelerde görev alabilirler. Ancak büyük bir çoğunluk mezun olduktan sonra iş bulmakta güçlük çekmektedir.

UZAY MÜHENDİSLİĞİ
Programın Amacı
Uzay bilimleri ve teknolojisi programının amacı, uzay bilimleri ve uzay teknolojisi konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Uzay bilimleri ve teknolojisi programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda, başta matematik, fizik ve astronomi konuları ile ilgili dersler olmak üzere, uzay teknolojisi ile ilgili dersler okutulmaktadır.
Gereken Nitelikler
Uzay bilimleri ve teknolojisi programında başarılı olmak için, üstün bir akademik yeteneğe sahip olmak, fizik ve astronomi konularına ve bilimsel araştırmalara ciddi bir ilgi duymak gereklidir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Uzay bilimleri ve teknolojisi programını bitirenlere "Uzay Mühendisi" unvanı verilmektedir. Uzay mühendisleri hava ve uzay araçlarının tasarımı ve yapımı, bunların uzaya gönderilmesi, araçların yerden izlenmesi, araçlarla haberleşme vb. işleri yaparlar.
Çalışma Alanları
Uzay mühendisleri Aselsan, Roketsan, TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Enstitüsü gibi kuruluşlarda görev alabilirler. Uzay mühendislerinin iş bulma şansı ülkemizin uzay araştırmalarında ilerlemesine bağlı bulunmaktadır.

VETERİNER
Veteriner fakülteleri, evcil hayvan nesillerinin iyileştirilmesi, sağlıklarının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerin artırılması, hayvansal besinlerin niteliğinin ve insan sağlığına uygunluğunun kontrolü konularında eğitim-öğretim, uygulama ve araştırma yapmaktadır. Mezunlar İl Veteriner Müdürlükleri hayvan ıslahı ve üretim kurumlarında, veteriner kontrol ve araştırma enstitüleri ile bölge labaratuvarlarında çalışabilirler. Uzmanlık alanlarına göre, Sağlık Bakanlığına bağlı çeşitli enstitü ve labaratuvarlarda ilaç firmalarında çiftliklerde, gıda sanayi sektöründe, halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapabilmektedirler.

YAPI ÖĞRETMENLİĞİ

Matematik, kimya, fizik, yapı malzemesi, teknik resim, atölye teknikerleri ( ahşap) atölye teknikleri (kagir), yapı bilgisi, yapı makineleri, meslek resmi, statik ve yapı hesapları, cisimlerin dayanımı, zemin mekaniği, yapı tasarımı, temel inşaat, topografya, betonarme, su yapıları, eğitim yönetimi, elektrik tesisat bilgisi, sıhhi tesisat bilgisi, çelik yapılar, ölçme-değerlendirme, eğitim ekonomisi, yapı işletmesi ve maliyet hesapları gibi dersler uygulamalı olarak işlenir. Bu programa yalnız alt yapı, inşaat-üst yapı, yapı-yapıcılık ve yapı ressamlığı kolu çıkışlı adaylar alınmaktadır. Öğretmen ünvanı alan mezunlar, inşaat teknik liseleri, yapı ve endüstri meslek liselerinde atölye ve meslek dersleri öğretmeni olarak görev yaparlar. Özel sektör ve kamu kuruluşlarında çalışabilirler.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.