Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Kasım 2010       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

İslam'da İbadet

İbadet Allah'a karşı gösterilecek saygı, tazim ve hürmet demektir. Ibadet, Allah'ın emirlerini yerine getirmek, yasakladığı bütün haramlardan uzaklaşmak manasındadır.

İbadet Çeşitleri:

Yapılış itibariyle ibadetler üç çeşittir.
  • Bedeni ibadet, kalp ve beden hareketleriyle yapılan ibadetlerdir.
  • Maddi ibadet, mal ile yapılan ibadettir.
  • Hem maddi hem bedeni ibadet; vücut hareketleri ve mal ile yapılan ibadetlerdir.
İbadet, İslam dininde en temel kavramlar­dan biridir. İbadeti Allah'a kulluk ya da bu kullukla ilgili görevleri yerine ge­tirmeyi namazı kılmak, orucu tut­mak diye izaha kalkarsak çok basite kaçmış oluruz. Bilinmelidir ki ibadette daha derin sırlar saklıdır.

İbadet Al­lah karşısında bir boyun eğiştir ama bu boyun eğiş sadece Allah'tan korkma­ya dayanmaz, O'nun yüceliğini yürek­ten benimsemenin, O'na yürekten bağlanmanın ve sevmenin bu boyun eğişte daha büyük rolü vardır. Gerçek ibadet yönü ağır basan ibadettir.

Ta­savvuf tarihinin en büyük kadın evli­yası Rabiatü'l-Adeviyye ünlü bir du­asında ibadetin bu yönüne ışık tutu­yor. Duası şöyle: Rabbim, eğer ben sa­na ibadetini cennetimi kazanmak için yapıyorsam beni o cennete sokma, ce­henneminden korktuğum için ibadet ediyorsam beni o cehennemde yak. Eğer ben sana sırf ibadete layık oldu­ğum için, büyüklüğüne cemâline hay­ranlığımdan dolayı ibadet ediyorsam beni büyüklüğünün nimetlerinden mahrum etme!


İbadette şekilden çok ruh önemli­dir. Samimiyet önemlidir. Kur'an iba­detten her yönüyle bahseder. Sahiple­rine bir şey kazandıran ile kazandır­mayan ı ayırır. Dünyevi maksatlar ve riya karışmış ibadetlerin hiçbir şeye ya­ramayacağını bildirir. Din büyükleri­nin ibaret konusunda dikkat ettikleri husus ibadetle övünmemek, kendini ibadet etmeyen birinden üstün gör­mem ve ibadetle birlikte her türlü ha­yır ve iyiliğin gizliliğine riayet etmektir.


İslam Ansiklopedisi