Arama

Dadaloğlu - Tek Mesaj #7

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Kasım 2010       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
DADALOĞLU

Büyük Ozan Dadaloğlu, Çukurova Yöresi'nde doğmuş ve Adana, Kahramanmaraş, Kayseri, Yozgat ve Kırşehir yöresinde yaşamıştır. Belgeler olmamasına karşın, kaynak şahısların verdiği bilgilere ve nesilden nesile geçen anlatımlara göre gençlik süresinin belli bir dönemini ve ömrünün son yıllarını Kaman'da geçiren Dadaloğlu'nun 90 yaş civarında vefaat ettiği belirtilmektedir. Tüm halk kahramanları gibi Dadaloğlu'nun da doğum ve ölüm tarihleri üzerinde çeşitli rivayetler olmasına rağmen; tüm araştırmacılar ünlü ozanımızın 18. yüzyılın son çeyreğinde doğduğu ve 19.yüzyılın son çeyreğinde vefaat ettiği üzerinde birleşmektedir.

Dadaloğlu'nun zorunlu bir göç sonucu Kırşehir'de konaklaması, Kaman'da ikinci evliliğini yapması, başta Kaman, Kırşehir, Çiçekdağ ve Mucur olmak üzere yöremizden dizelerinde bahsetmesi Kaman’da yaşamış olmasına ispat olarak gösterilebilir.

Asıl adı Veli olan Dadaloğlu'nun babası, Aşık Musa'dır. Aşık Musa'nın Savcılı Büyükoba kasabamızda ve çevresinde hem imamlık yaptığı hem de şiir yazıp türkü söylediği bilinmektedir. İlçemizde Dadaloğlu adına yapılmış ve içinde Dadaloğlu Anıtı da bulunan bir Kültür Parkı vardır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.