Arama


DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
5 Aralık 2010       Mesaj #6
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Ezan, İslam dininin sesi, Allahu Zülcelal’e kulluk yapmaya davetin sembolüdür. Allahu Zülcelal bir ayet-i kerime de şöyle buyurmuştur;
“Namaza çağırdığınız zaman, onu eğlence ve alaya alırlar. Bu (davranışları) onların akıllarını kullanamayan bir topluluk olmasındandır.” (Maide; 58)

Onun için Allahu Zülcelal’e kulluk yapmaya çağrı olan ezana icabet etmek, kurtuluşun bir basamağıdır. Hz. Peygamber (a.s.v) bir Hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur;
“Namaz için ezan okunduğunda, şeytan ezanı işitmemek için yellene yellene kaçar. Ezan bitince tekrar gelir. Namaz için kamet getirilince, yine arkasını dönüp kaçar.

Kametin sonunda tekrar gelir. Kişi ile nefsi arasına girerek, şunu hatırla, şunu hatırla... diye namaz öncesi akılda olmayan şeylerle vesvese verir de adam, kaç rekat kıldığını bilemez.” (Buhâri, Müslim)

Ezanın Hükmü;

Ezan, Vacip kuvvetinde bir müekked sünnettir. Müslümanlığın da en büyük alametlerinden birisidir.

Hanefi mezhebine göre, Namaz kılan kimse, kazaya kalmış olan namazlarını kılarken de ezan okur ve kamet getirir. Eğer bir kimsenin bir çok kaza namazı varsa ve bunları arka arkaya kılıyorsa, birincisi için ezan okur ve kamet getirir. Bundan sonrakiler için serbest olup, isterse hem ezan okur, hem de kamet getirir. İsterse yalnızca kamet getirir. Ama her namaz için ayrı ayrı ezan okuyup kamet getirmek daha iyidir.

Beş vakit için ezan ve kameti terk etmek mekruhtur. Şafii mezhebine göre, Kaza borcu olan kimse, onları kaza etmek istediğinde sadece ilk namaz için ezan okumalı, ondan sonraki her namaz için kamet getirmelidir.

Hanefi mezhebine göre kadınların namaz için ikamet getirmeleri mekruhtur. Şafii mezhebine göre ise, kadınların namaz için ikamet getirmeleri müstehaptır. Hz. Peygamber (a.s.v) bir Hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur;
“İnsanlar eğer ezan okumak ve birinci safta namaza durmanın ecrini bilselerdi, bunları yapabilmek için kur’a çekmekten başka yol bulamazlardı.” (Buhâri, Müslim, Tirmizi, Nesâi)

Hz. Peygamber (a.s.v) başka bir Hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur; “Koyunların arasında veya çölde bulunduğunuz zaman, namaz için yüksek sesle ezan okuyun, çünkü; müezzinin sesini duyan insanlar, cinler ve diğer varlıklar onun için kıyamet gününde şahidlik yapacaklardır.” (Ebu Davud, Nesâi, İbn-i Mâce)

EZANIN MÜBAREK SÖZLERİ:

Allahu Ekber, Allahu Ekber,
Allahu Ekber, Allahu Ekber,
Eşhedü en lâ ilâhe illallah,
Eşhedü en lâ ilâhe illallah.
Eşhedü Enne Muhammeden Resülullah,
Eşhedü Enne Muhammeden Resülullah.
Hayye ala’s-salâh, Hayye ala’s-salâh
Hayye ale’l -Felah, Hayye ale’l -Felah
Allahu Ekber, Allahu Ekber
Lâ ilâhe illallah

Ezana İcabet Nasıl Olur;

Ezan ve kameti işiten birinin, ezan kametin sözlerini tekrar etmesi ile olur. Ancak; “Hayye ale’s-Salâh” ve “Hayye ale’l-Felâh” sözlerini duyunca “La havle ve la kuvvete illa billa hil aliyyil âzim” denir. Sabah namazında müezzin “Es-salâtü hayru’n mine’n-nevm” dediği zaman “Sadakte Barakte” denir.
Son düzenleyen Safi; 22 Şubat 2017 02:31