Arama


meleimmxx - avatarı
meleimmxx
Ziyaretçi
11 Ocak 2011       Mesaj #7
meleimmxx - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  is2.JPG
Gösterim: 7554
Boyut:  12.1 KB
İSKELETİN GÖREVLERİ

1. Vücudumuza genel şeklini verir.
2. Hareket etmemizi sağlar.
3. Vücudumuza desteklik sağlar.
4. İç organlarımızı korur.
5. Vücudumuzun dik durmasını sağlar.

İSKELETİN KISIMLARI
1. Kafatası
2. Göğüs kafesi
3. Omurga
4. Kollar ve bacaklar
Kafatası : Yassı kemiktir. Beynimizi korur.
Göğüs kafesi : Kaburga kemikleri ile göğüs kemikleri göğüs kafesini oluşturur. Akciğerleri ve kalbi korur. Nefes alıp vermemize yardımcı olur.
Omurga : Omurga, omur denilen 33 kısa kemiğin birbirleri üzerinde dizilmesiyle oluşmuştur. Vücudumuzun üst kısmının ağırlığını taşır.
Kollar ve bacaklar: Çoğunlukla uzun kemiklerden oluşmuştur.

KEMİK ÇEŞİTLERİ
1. Uzun kemikler
2. kısa kemikler
3. yassı kemikler
Uzun kemikler : Kol ve bacaklarda bulunur.
Kısa kemikler : el ve ayak kemiklerinde, omurgada bulunur.
Yassı kemikler : Kafatası ve göğüs kafesinde bulunur.

EKLEMLER
Hareketimizi kolaylaştıran, kemiklerin bağlantı noktalarıdır.

İskeletin Görevleri
İskeletimizi oluşturan kemiklerin eklemlerle bir araya geldiğini ve hareketlerimize yardımcı olduğunu öğrenmiştik.
Bez bebek, içine koyduğumuz tel desteği sayesinde dik durabilmektedir. Benzer şekilde dik tutmak ve yıkılmasını engellemek için binalarda betonun içine demir çubuklar konulur. insanların da, dik durabilmesi için vücutlarının içinde sert kemiklerden oluşan iskeletleri vardır. iskelet, hareket etmemizi sağlamanın yanında vücudumuza şekil verir ve destek sağlar. iskeletin bir başka görevi de iç organlarımızı dış etkilerden korumaktır.

Vücudumuzun şeklini iskeletimiz ve kaslarımız oluşturmaktadır. iskeletimiz olmasaydı kaslarımız tutunacak yer bulamazdı. Böylece bir et yığını gibi yere yığılırdık. Modeli yaparken kullandığımız tel, insan vücudundaki iskeleti; oyun
hamuru da kaslarımızı simgelemektedir.

Kasların Yapısı ve Görevleri
Koşmak, zıplamak, yürümek için ayak ve bacaklarımızı kullanırız. Yazmak,oynamak, bir şey tutmak için el ve kollarımızı kullanırız. Bu hareketlerimizi kemik, kas ve eklemlerin birlikte uyum içinde çalışmasıyla gerçekleştiririz. Kemik ve eklemlerin hareketimizdeki rolünü daha önce öğrenmiştik. fiimdi kasların yapı ve görevlerini tanıyalım. Bir kemiğin hareket etmesini iki kas grubu sağlar. Kemiklere bağlanan bu iki grup kastan bir tanesi, kısalıp kalınlaştığında karşısında bulunan kas grubu gevşeyerek harekete imkân verir. Bunu kolumuzu hareket ettiren kasların çalışması üzerinde görebiliriz. Bir elimizi yumruk yapalım kolumuzu dirsekten yavaş yavaş bükelim. Pazımız kasıldı mı?
Pazımızın arkasındaki kol kası gevşedi mi? fiimdi kolumuzu yavaş yavaş açalım. Pazı ve arka kol kaslarımızda ne gibi değişme oldu? Kolumuzun ön ve arka tarafındaki kasların, birbirine zıt olarak kasılıp gevşediğini hissettik mi?
Kolumuzu büktüğümüzde pazı kası kısalıp kalınlaşır. Bunun sonucunda bu kasın bağlı olduğu kemik, yukarı doğru çekilerek hareket eder. Bu sırada arkadaki kas ise gevşemiştir. Kolumuzu aşağıya doğru hareket ettirdiğimizde pazımız
gevşeyerek eski hâlini alır. Arka kol kasları ise kasılır. Kasların kasılıp gevşemesi, kemiklerin eklem bölgesinden hareket
etmesini sağlar.

GÖREVLERİ:
  • Vücudun dik durmasını sağlar.
  • İç organları dış etkilerden korur
  • Kan hücreleri üretir.
  • Kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri depo eder.
  • İç organlara ve kaslara tutunma yüzeyi sağlar.
  • Vücuda şekil verir.
Son düzenleyen Safi; 12 Ekim 2017 22:37