Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
22 Ocak 2011       Mesaj #5
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

sizin bu bilgileriniz doğrumu program sahipleri doğruysa çok işime yararlar çünkü ir ödevim var islamiyetten önceki türklerin sosyal ve ekonomik yaşantısı Msn Happy

Evet doğru bilgidir.

Alıntı
Blue Blood adlı kullanıcıdan alıntı

İslamiyet öncesi Türk devletlerinin yönetim şekli nasıldı?Türklerde siyasal teşkilatlanmanın en üst basamağını “il” denilen devlet oluşturuyordu. Devlet belli toprağı halkı hukuk düzeni olan siyasal bir topluluktur. Devlet dağıldığında onu oluşturan alt birlikler aynı özellilerini korurlardı. Bu nedenle yıkılan bir Türk devletinin yerine
yenisinin kurulması kolaylaşmıştır.
İslam öncesi Türk sosyal yaşantısı hakkında bilgi veriniz.
Hunlar ve Göktürkler dönemlerinde göçebe bir hayat süren halk çadırlarda yaşıyordu. Türklerin yaşadıkları coğrafî şartlar hayvancılık faaliyetlerini öne çıkarmıştır. Göçebe bir yaşam tarzını benimseyen Türklere ait şehir kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Göktürkler döneminde şehirler kurdukları bilinen Türkler, Uygurlar döneminde yerleşik hayata geçmişlerdir. Kurulan şehirler o dönemin canlı ticaret merkezleri olmuştur. Sade bir hayat yaşayan Türk toplumunda bağımsızlığa önem verilmiştir. Türk devletlerinde kölelik ve soyluluk yoktu. Toplum sınıflara ayrılmamış dini ve ekonomik eşitlik sağlanmıştır.

İslam öncesi Türklerin yaşantısı hakkında bilgi veriniz.
Hayvancılık: Orta Asya’nın iklimi ve yeryüzü şekilleri Bölgede hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle Türk ekonomisinin temeli hayvancılığa dayanıyordu.
Tarım: Elverişli bölgelerde tarım faaliyetleriyle uğraşılmıştır. Türkler arpa buğday ve darı gibi tahıllar yetiştirmişlerdir. Yerleşik yaşama geçilmesinden sonraki dönemde Türkler tarımsal faaliyetlere daha fazla önem vermişlerdir.
Ticaret: Türkler yakın komşularıyla yoğun ticari ilişkilerde bulunmuşlardır. Sattıkları malların karşılığında giyim ve tarım eşyası almışlardır. Türklerin yaşadığı topraklardan geçen İpek ve Kürk yolları Türk devletlerine önemli derecede gelir sağlamıştır. Bu ticaret yollarının Türklerin yaşadığı topraklardan geçmesi ticaretin canlanmasına ve Türklerle Çinliler arasında sık, sık mücadelelere neden olmuştur.