Arama


rock45 - avatarı
rock45
Ziyaretçi
25 Şubat 2011       Mesaj #6
rock45 - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk Orman çiftliği (kuruluşu 5 mayıs 1925), çeşitli ziraî alanlarda faaliyet göstermek ve bir örnek çiftlik teşkil etmek üzere Atatürk’ün direktifiyle kuruldu.


Ankara’nın 7 kilometre batısında bulunan çiftlik, 5659 sayılı kanunla Tarım bakanlığına bağlı, tüzel kişiliğe sahip kamu iktisadî teşebbüsü haline getirildi (1950). Müessesenin kuruluş gayeleri şöyle tespit edildi: türk çiftçisine, toprak ve tabiat şartlarının uygun olmadığı yerlerde dahi, sebatla, bilgiyle çalışıldığı tak­dirde başarı sağlanabileceğini göstermek, fen­nî ve modern çiftçilik çalışmalarına önder­lik etmek, tahıl ekimi dışındaki ziraî faaliyet için örnek olmak ve damızlık hayvan yetiş­tirmek.

Atatürk Orman çiftliği tam işletme halini aldıktan sonra Ankara’nın belirli gıda mad­delerinin sağlanmasında önemli bir boşluğu doldurdu. Müessesenin faaliyet bölümleri şunlardan teşekkül etti: tarla kültürleri ser­visi, bağ ve bahçe, ziraat sanatları, hay­vancılık, ihtimar sanatları şubeleriyle hayva­nat bahçesi amirliği. Ayrıca İstanbul’da bir süt işletmesi kurdu,