Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mart 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
fadedliver adlı kullanıcıdan alıntı

Alışkanlıklar hayatımızın her döneminde var olmuştur. Bu alışkanlıklar tiryakiliğe dönüştüğünde tehlikeli hale gelmiştir." Alışkanlıkları bırakmak önce, niyeti ve düşünceyi değiştirmekle başlar. Çünkü tüm alışkanlıklar önce düşünceyle oluşur.

İyi alışkanlıklar da tıpkı kötü alışkanlıklar gibi bağımlılık yapar. Kötü alışkanlıkları bırakmanın en kolay yolu, yerlerine iyi alışkanlıkları getirmekle mümkün olur… Aksi taktirde kötü alışkanlıkların yerini boş bırakıp terk etmeye çalıştığınızda , başarılı olmak pek mümkün olmayacaktır… Ve en kısa zamanda boş kalan yere, eski alışkanlıklarınızla doldurmanız yeniden kaçınılmaz hale gelecektir. Alışkanlıkların yarısı psikolojiktir

“Tekrarlanan her davranış bir tür alışkanlıktır.” Bunun için de yapılması gerekenlerin başında düşünceyi değiştirmek gelir…

Bir düşünelim: En basit davranışları dahi tekrarladığımızda, iki gün içinde alışkanlık haline getiriyoruz. Örneğin her gün aynı çekmeceden aldığınız tarağınızın yerini değiştirdiğinizde, önce ne yapıyoruz? Yıllardır koyduğunuz eski çekmeceyi açıyoruz. Ve bu durum üç dört gün, beyin yeni çekmeceyi bilinçaltına muhafaza edene kadar sürüyor... Bu süre sonunda beyin artık eski yerini unutup yeni yere alışmıştır bile… İşte tüm alışkanlıklar da aynen böyledir. Bir süre nefsinizle ve iradenizle mücadele edersiniz. Değiştirmek istediğiniz her ne ise bıkmadan, sıkılmadan tekrarlarsanız; göreceksiniz sonunda siz kazanacaksınız.

“Yapılması gereken tek eylem, eski ve zararlı alışkanlıkları bırakıp, yerine yeni ve sağlıklı alışkanlıkları koymaktır.”

Örneğin sigara ve uyuşturucuları bırakmak için, mutlaka yerine koyacağınız iyi bir alışkanlık olmalıdır. Ayrıca alışkanlıkların içinde bırakılması en zor olanı da “sigara alışkanlığıdır.” Çünkü sigara her yerde kolayca bulunup, neredeyse her ortamda rahatlıkla içilebilen zararlı bir maddedir.

Sigarayı bırakırken edinilecek iyi alışkanlıklar neler olabilir?

İyi alışkanlıklara şöyle bir göz atarsak: Sıcak içecekler olabilir. Kuru yemiş, sakız ve benzeri gıdalar olabilir ( bir süre unutana kadar her çeşit ağız oyalayıcılar kullanılabilir… ) Kilo alacağım korkusuna kapılmadan, ilk dönemlerde de bol -bol yemek yiyerek psikolojik alışkanlığı geçirebilirsiniz.

El alışkanlığı için, bir süre elinizde kalem ve benzeri şeylerle el alışkanlığıyla baş edebilirsiniz… Daha sonra psikolojik ve biyolojik sisteminiz yeni düzene kendiliğinden adapte olacaktır…

Çünkü beynimize neyi komuta edersek o bize aynısıyla cevap vermek ve hafızada muhafaza etmek üzere yaratılmıştır.

Edindiğiniz bu yeni alışkanlıklarla da, keyif verici olarak belki de sadece çay ve kahveyle hayatınızı devam edeceksiniz…

Gün içinde mutlaka keyif aldığınız bir içeceğe ayırdığınız zaman olmalı. Bunu kendinize verilmiş bir ödül olarak görebilirsiniz. Çok fazla yasaklarla yaşamak, sevdiğiniz yiyeceklerden kilo alacağım korkusuyla kaçmak insana daha çok sıkıntı verebilir. Dozunu kaçırmadan her şeyden çok az bence yenebilir. Yani “keyif verici gıdalardan tadımlık, faydalı gıdalardan doyumluk” yediğimizde, çok daha sağlıklı ve güzel bir hayatımız olabilir.

Bu gıdaları bir hatırlayalım:
Zararlı, keyif verici ve lezzetli gıdalar:

Çay, kahve, çikolata, kola, asitli içecekler, beyaz ekmek, kek, poğaça, börek, tatlı çeşitler, dondurma, salam, sosis, kırmızı et, tere yağ, yağlı peynir, kaymak, turşu, patates kızartması ve tüm yağda kızaranlar ve mayonez gibi gıdaları sadece tadımlık yediğimizde, hayat boyu hem kendimizi bu lezzetlerden mahrum etmeyiz, hem de keyif alırız.

Faydalı ve çok fazla keyif vermeyen gıdalar:

Su, maden suyu, ıhlamur çayı, bitki çayları, açık çay, sütlü çay, yağsız süt, yoğurt, saf meyve suları, meyve, sebze, kepek veya çavdar ekmeği, yağsız tavuk, hindi eti, ızgara balık, zeytin yağ ve zeytin, fındık yağı, sütlü tatlılar, meyve tatlıları.

Bunun yanında spor çok önemlidir: Mutlaka sevdiğiniz sporu yapmalısınız. En azında günde 35- 40 dakika tempolu yürümelisiniz. Bir süre size alışkanlığınızı hatırlatacak durumlardan uzak olmalısınız.

Sigarayı kolay bırakmak için birkaç örnek:

-Sigarayı bıraktıysanız, tüm kül tablalarını gözden uzak yerlere koymalısınız.

-Uyku saatlerinizi daha erkene almalısınız.

-Hayatınızda köklü değişim yapmalısınız.

-Tüm dostlarınıza sigarayı bıraktığınızı söylemelisiniz.

- Hatta önceden önemli bir tarihi sigarayı bırakma tarihi olarak çevrenize ilan etmelisiniz.

Çünkü bu seslenişle beraber, siz farkında olmadan bilinçaltınızda, sigarasız yaşama hazırlıkları da başlar.

1) uyuşturucu kuLLanmak
2) sigara içmak
3) küfür etmek
4) aLkoL kuLLanmak