Arama

Kuyruklu Yıldız Nedir? - Tek Mesaj #10

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Mart 2011       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı
Kuyrukluyıldızda İnsan Yapımı Krater

NASA'nın 2005 yılında Deep Impact (Derin Darbe) göreviyle gönderilen uzay aracı Stardust (Yıldız tozu), bir kuyrukluyıldızda yara izleri görüntüledi.Uzay aracı 14 Şubat’da, Tempel 1 (Tapınak 1) kuyrukluyıldızına yaklaşık 178 km yaklaşarak en yakın konumuna geldi. Kuyrukluyıldızdan yüksek çözünürlüklü görüntüler elde eden uzay aracı, kuyrukluyıldızın çekirdeğinin etrafını saran toz yapı hakkında bilgi edindi. Aynı zamanda bu yapı kuyrukluyıldızın atmosferidir. Uzay aracının Stardust-Next (Yıldız tozu - Gelecek ) adı verilen ikinci araştırma görevi, kuyrukluyıldızlarla ilgili parçacıkların toplanmasıydı ve 2006 yılında Yer'e gelerek görevini tamamlamış olacaktı.

Stardust-Next görevi başarıyla gerçekleştirildi, yüzey özelliklerinin gözlenmesi dahilinde, 2005 yılı Derin Darbe görevi sırasında görüntülenen alanlardaki değişimler, yeni bölgeler ve kuyrukluyıldızda bir krater gözlendi. Bu kraterin 2005’deki görev sırasında Deep Impact aracı tarafından oluşturulduğu ileri sürülmektedir.

Alınan görüntülerin birkaçı, Deep Impact'in Tempel 1 ile çarpışma görevinin sonucu ile ilgili ümit vermeyen ipuçları sağlamıştır. Oluşan bu küçük kraterin merkezinde bir tepecik belirmiştir. Buradan yola çıkarak, kuyrukluyıldızın özeğinin kırılgan ve zayıf olduğu tesbit edilmiştir.Uzay aracı fırlatıldığından beri, 5.5 milyar kilometre boyunca görüntü aldı. Ekip, kuyrukluyıldızdan yararlı bilgi geldiği sürece görüntü almaya devam edecek ve sonunda Stardust uzay aracı iyi bir dinlenmeyi hak edecek.

Stardust-Next uzay aracının, Tempel 1 kuyruklu yıldızından aldığı görüntüler=>NASA-Tempel 1


Kaynak:JPL-Stardust Next